Tarte tatin - obrácený jablečný koláč



Tarte tatin, tedy obrácený koláč údajně vznikl při jednom karambolu. Přepracovaná majitelka hotelu, Stephanie Tatin chystala tradiční jablečný koláč. Jenže na másle s cukrem nechala jablka vařit příliš dlouho. Měla pocit, že je karamel spálený, a tak se rozhodla, že jablka překryje těstem a celou pánev vložila do trouby. Jaké bylo překvapení, když hostům obrácený koláč chutnal.


V receptu jsem použila ovoce Nashi, protože jsem ho tu měla spousty. Vy se tím nenechte zmást a upečte si klasický tatin s jablky. Při výběru jablek na koláč je důležité vybrat takové, které budou držet při vaření a pečení svůj tvar a nevznikne z nich jablečné pyré. Skvělou volbou jsou jablka Granny Smith nebo Golden Delicious.


Hotový koláč je výborný jak teplý, tak i studený. Servírovat k němu můžete třeba kopeček vanilkové zmrzliny, ale spíše doporučuji zakysanou smetanu.


Křehké těsto:
225 g hladké mouky
90 g krupicového cukru
40 g studeného másla
1 celé vejce
1 lžíce studené vody
špetka soli

Náplň:
Jablka nebo jiné ovoce (počet dle velikosti formy a ovoce, jablek asi 6 ks)
100 g krupicového cukru
40 g másla
1 lžička skořice (lze vynechat)

Do mísy nasypte hladkou mouku, cukr, špetku soli, vejce a máslo. Ze všech surovin vypracujte těsto. V případě, že by se vám těsto nechtělo spojit, přidejte lžíci studené vody. Těsto vám půjde lépe vypracovat. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a uložte ho do lednice minimálně na hodinu.

Zatím si připravte jablka, v mém případě Nashi, což je něco mezi hruškou a jablkem. Ovoce oloupejte, rozkrojte na půlky nebo čtvrtiny a zbavte jadřince.

V pánvi na středním plameni dejte rozpustit máslo a přisypte k němu cukr. Směs míchejte dokud cukr nebude zlátnout. Do hotového karamelu můžete ještě přidat lžičku skořice. Dále do pánve vyskládejte ovoce a povařte ho 10 minut. Prvních 5 minut ho vařte z jedné strany a poté ho otočte, aby se celé karamelem obalilo a vařte dalších 5 minut.

Připravte si formu na koláč a vymažte ji máslem. Má forma má průměr 28 cm. Do formy vyskládejte ovoce řeznou stranou nahoru. Snažte se, aby mezery mezi ovocem byly co nejmenší.

Těsto nechte povolit při pokojové teplotě. Poté ho rozválejte na pomoučněné ploše tak, aby bylo o 1 cm větší, než je průměr formy. Těsto pomocí válečku přeneste na ovoce a okraje zahrňte dolů směrem ke dnu formy. Těsto ještě propíchejte vidličkou.

Koláč vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte ho 30 minut dozlatova.

Upečený koláč nechte 5 minut stát, poté na něj dejte velký servírovací talíř a opatrně ho otočte.











Komentáře

Populární příspěvky