Perníková bábovka s mrkví



Bábovka vonící po perníkovém koření, která je krásně vláčná díky přidané mrkvi. Uvnitř bábovky je lahodná náplň připomínající cheesecake.



Těsto:
300 g hladké mouky
250 g najemno nastrouhané mrkve
160 ml oleje
100 g třtinového cukru
3 celá vejce
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
špetka soli
hrst rozinek namočených přes noc v rumu
trocha mléka, pokud by bylo těsto tuhé

Náplň:
360 g žervé
40 g krupicového cukru
1 celé vejce
1 vanilkový cukr

Nejprve si připravím náplň. Do mísy dejte žervé, přisypte oba cukry, přidejte vejce a všechny suroviny vyšlehejte dohladka.

Na těsto si do mísy dejte vejce, třtinový cukr a společně vše vyšlehejte. Do vyšlehaných vajec s cukrem přilijte olej, přidejte špetku soli a perníkové koření. Do hladké mouky přidejte jedlou sodu, zamíchejte a suchou směs postupně přidávejte k mokré směsi. Vznikne vám tuhé těsto. Do těsta přidejte rozinky i s rumem, ve kterém byly naloženy. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Díky mrkvi těsto zřídne. Pokud by bylo stále tuhé, přilijte trochu mléka.

Do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku dejte polovinu těsta a stěrkou ho urovnejte. Na těsto dejte připravenou náplň a stěrkou povrch opět uhlaďte. Na náplň dejte zbylou polovinu těsta a stěrkou opět po celém obvodu těsto rozetřete.

Formu vložte do předehřáté trouby na 180°C a bábovku pečte 60 - 80 minut. V polovině pečení zakryjte povrch bábovky pečicím papírem nebo alobalem, aby se nepřipálil. Zda je bábovka hotová poznáte pomocí špejle, že vyjde suchá.

Hotovou bábovku nechte vychladnout, vyklopte ji z formy, pocukrujte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.




Komentáře

  1. Mňamka. Sbíhají se mi sliny. A to neříkám moc často. Velmi krásně nafocené, o výsledku tvého vaření snad ani nemá cenu pochybovat. Chtěla bych se zeptat.. tím jak vaříš pravidelně, jaký prosím používáš šlehač? Já se nemohu rozhodnout, jestli koupit od Envy nebo od Bosche. Poradíš?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky