Míša dort
Máte doma spoustu tvarohu a nevíte co s ním? Nebo máte chuť na něco tvarohového? Chcete něco teď hned a zahnat tak mlsnou? Tak jste právě narazili na velice jednoduchý a rychlý Míša dort :).
Nebo pokud chcete jen někomu udělat radost dortem... I na to se Míša hodí :). Je prostě skvělý. Na to, že já ho nikdy moc nemusela, tak tenhle jsem si dala s chutí. Aby ne. Ten kupovaný z cukrárny měl do tohoto Míši hodně daleko.
Tak se pustíme do receptu. Samozřejmě ani zde nechybí videorecept :)
Korpus
- 4 vejce – bílky a žloutky zvlášť
- 4 lžíce cukr moučka
- 1 lžíce oleje
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce holandského kakaa
Krém
- 200 g másla
- 750 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
Poleva
- 60 g kvalitní hořké čokolády
- 50 g másla
- 1,5 lžíce mléka
- 1 lžíce moučkového cukru
Marmeláda
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C.
Korpus - oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s
olejem a cukrem do pěny. V jiné míse ušlehejte bílky do tužší pěny. Mouku
prosijte společně s práškem do pečiva a kakaem do žloutkové směsi. Na střídačku
lžící přidávejte bílky a mouku a dobře zapracujte stěrkou na těsto. Krouživým
pohybem stěrky vytvořte kompaktní nadýchanou hmotu. Dortovou formu vyložte
pečicím papírem, boky vymažte tukem. Pečte cca. 15 – 20 minut, propečení
otestujte špejlí. Korpus vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Krém - změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Následně
po lžičkách zašleháváme všechen tvaroh. Piškotový korpus jednou prokrojíme a
potřeme marmeládou (marmeládu dávat nemusíte), navrstvíme polovinu krému.
Přiklopíme druhou částí piškotu, navrch dáme zbylý krém, uhladíme a necháme asi
hodinu vychladit v lednici.
Poleva - máslo rozpustíme a přidáme nalámanou čokoládu. Rozmícháme
v hladkou hmotu. Přidáme lžíci a půl mléka a mícháme, dokud se všechno mléko
nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká
a při krájení se neláme. Pokud jsme použili hořkou čokoládu (nad 50% kakaa)
vmícháme do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Polevu nalijeme na horní vrstvu
tvarohového krému a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle,
protože poleva tuhne rychle :). Necháme odležet v lednici do druhého dne nebo
alespoň 4 hodiny.
Nezbývá nic jiného, než vám popřát dobrou chuť :).
Naďa
Dělala jsem loni mamce na narozeniny a upravdu výborný, dělala jsem i jako řezy.Dekuji za super video recept.
OdpovědětVymazatJaky prumer formy jste na dort pouzila? Diky :-)
OdpovědětVymazat