Pudingoš - závin s čokoládovým pudingem

Na tento recept jsem narazila úplnou náhodou a zaujala mě na něm jedna věc.
Ačkoli se jedná o kynuté těsto, není potřeba čekat na vykynutí. Jupííííííííííííííííí :D.
Je to maličko pracnější s tím rolováním, ale je to asi něco za něco ;).

Jako vždy videorecept formou Tutorialu najdete na Youtube.
A dám vám ho i sem.





Pod receptem najdete pár tipu k přípravě.



Suroviny na náplň

  • 300 ml mléka
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 1 čokoládový pudink v prášku
  • 150 g cukru krystal
  • 150 g změklého másla

V menším hrnci si ve studeném mléce důkladně rozmícháme prosáté kakao a pudinkový prášek .
Přeneseme na sporák a přisypeme krupicový cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a uvaříme hustý pudink. Necháme ho trochu vychladnout a do vlažného postupně přidáme změklé máslo, které se v pudinku rozpustí. Důkladně promícháme. Puding přelijeme do skleněné misky, přikryjeme potravinovou fólií, aby se neutvořil škraloup a necháme vychladit v lednici.

Kynuté těsto
  • 450 g hladké mouky
  • 80 g moučkové cukru
  • 3 lžíce změklého másla
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 bílky
  • špetka soli
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. V míse si smícháme mouku, moučkový cukr, změklé máslo, vlažné mléko a rozdrobené droždí. Kvásek netřeba připravovat samostatně. Zapneme robota a vypracujeme těsto. Těsto bude tuhé, proto do něho po chvíli přidáme sníh. Pokud byste měli těsto suché, přidejte do něj po lžících trochu vlažného mléka. V opačném případě přidejte trochu mouky.
Pokud těsto mezi dvěma prsty lepí a natahuje se, tak je správně vypracované.

Záviny
Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a ještě trochu rukama prohněteme. Bochník těsta rozdělíme na 4 stejné části. Těsto odložíme na talíř vysypaný moukou, aby se těsto nepřilepilo. Vyvalujeme po jednom na asi 0,5 cm silné obdélníky.

Každou část těsta potřeme 3-4 lžícemi čokoládového pudinku (ne zcela po okraj) a těsto srolujeme.
Dvě srolované těsta na jednom konci spojíme a propleteme jedno přes druhé. Vzniknou nám tak 2 záviny. Před vložením do trouby potřete záviny rozpuštěným máslem. 

Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ° C asi 40 minut do zlatohněda.
Ihned po upečení potřeme zbylým rozpuštěným máslem.

Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.



Moje tipy:
  • do těsta si můžete přidat trochu Rumu
  • pokud nedáte Rum do těsta, klidně ho přidejte k rozpuštěnému másla, kterým budete v závěru záviny potírat :)
  • Záviny můžete naplnit např. i mákem nebo ořechovou náplní
  • u náplně platí, že méně je více, tak ať vám náplň zbytečně nevytýká 


Komentáře

Populární příspěvky