Black forest cake
Huráááá, je to tu a mám pro vás konečně recept na Black Forest cake. Dokonce i videorecept.
Doufám, že se někdo receptem inspiruje a dort zkusí upéct. Může se zdát, že příprava je složitá, ale je to opravdu jednoduchý dort, takže se ničeho nebojte a směle do toho :).
Pokud byste měli zájem o prstencový nástavec, jako mám ve videu já (dortová forma bez dna), tak ji sežene např. ZDE. Za sebe říkám, že je to skvělá pomůcka a nechápu, jak jsem bez ní mohla žít :D.
Nezapomeňte, že dort se dělá 2 dny. Jeden den si upečete korpus a připravíte smetanu a čokoládu na Pařížskou šlehačku. Druhý den šleháte obě šlehačky a sestavujete dort.
Takže jdeme na to.
PRVNÍ DEN
Kakaový korpus:
Doufám, že se někdo receptem inspiruje a dort zkusí upéct. Může se zdát, že příprava je složitá, ale je to opravdu jednoduchý dort, takže se ničeho nebojte a směle do toho :).
Pokud byste měli zájem o prstencový nástavec, jako mám ve videu já (dortová forma bez dna), tak ji sežene např. ZDE. Za sebe říkám, že je to skvělá pomůcka a nechápu, jak jsem bez ní mohla žít :D.
Nezapomeňte, že dort se dělá 2 dny. Jeden den si upečete korpus a připravíte smetanu a čokoládu na Pařížskou šlehačku. Druhý den šleháte obě šlehačky a sestavujete dort.
Takže jdeme na to.
PRVNÍ DEN
Pařížská šlehačka:
- 375g smetany ke šlehání
- 1 lžíce cukru
- 65g hořké čokolády
Smetanu a cukr přivedeme v kastrůlku k varu, sejmeme ze sporáku a vmícháme nasekanou čokoládu. Rychle rozmícháme a přelijeme do mísy, která je dost velká na to, abychom v ní mohli šlehačku druhý den vyšlehat. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do ledničky.
Druhý den vyšleháme. Konzistence musí být tuhá, ale pořád musí být zachována jemnost a lehkost krému, takže pozor, ať ji nepřešleháte.
Druhý den vyšleháme. Konzistence musí být tuhá, ale pořád musí být zachována jemnost a lehkost krému, takže pozor, ať ji nepřešleháte.
Kakaový korpus:
- 35g kakaa
- 35g hladké mouky
- 35g kukuřičného škrobu
- 75g másla
- 8 žloutků
- 150g cukru
- 6 bílků
Troubu si předehřejeme na 180°C a kulatou dortovou formu o průměru 20 cm si vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
Kakao, hladkou mouku a kukuřičný škrob prosijeme do misky a odložíme stranou. Máslo necháme rozpustit a dojít pokojové teploty.
Kakao, hladkou mouku a kukuřičný škrob prosijeme do misky a odložíme stranou. Máslo necháme rozpustit a dojít pokojové teploty.
V míse od robota vyšleháme bílky se špetkou soli. Jakmile jsou skoro vyšlehané, přidáme 75 g cukru. Tuhý sníh přendáme do jiné mísy a odložíme. Do mísy, ve které se šlehaly bílky, nalijeme žloutky a společně se zbylými 75 g cukru šleháme alespoň 10 min. Do vyšlehaných žloutků nasypeme 1/4 směsi mouky, kakaa a kukuřičného škrobu, přidáme 1/4 vyšlehaných bílků a lehce promícháme. Přidáme další část bílků, zbytek suchých ingrediencí, máslo a opatrně promícháme. Nakonec lehce vmícháme zbylý sníh. Těsto rovnoměrně rozetřeme do připravené formy a pečeme 20 - 25 min. Zkusíme na špejli. Po upečení necháme vychladnout na mřížce, vyndáme z formy, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice.
Višně
- 700 ml vypeckovaných višní (světe div se, ale sehnala jsem je v Albertu)
- 50 g cukr krupice
- 4 polévkové lžíce např. Třešňovice (kdo nechce, nemusí)
Višně přeceďte. 240 ml šťávy přelijte do kastrůlku, přidejte cukr. Zahřívejte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Poté odstavte a přidejte 4 lžíce Třešňovice.
Okapané višně přendáme do mísy, přidáme 2 lžíce Třešňovice a promícháme. Kdo dělá dort pro děti, vynechá pouze Třešňovici.
Šlehačkový krém
- 600 ml smetany ke šlehání (35%)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 35 g cukr krupice
Šlehačkový krém: Do mísy od robotu vlijte smetanu
ke šlehání, přidejte cukr, vanilkový extrakt a zamíchejte. Zakryjte
potravinářskou fólií a s metlou vložte na 30 - 60 minut do lednice.
Sestavení dortu
Korpus dvakrát prokrojíme. Okruží z dortové
formy nebo nastavitelný prstenec položíme na dortovou podložku. Spodní patro
položíme řeznou stranou nahoru do okruží a potřeme sirupem. Naneseme Pařížskou
šlehačku (malou část si dáme stranou). Na krém poklademe višně. Část krému,
kterou jsme si dali stranou naneseme na višně a ledabyle rozetřeme. Přiklopíme
prostředním korpusem, lehce přitlačíme. Korpus potřeme sirupem a následně i 1/3
připraveného šlehačkového krému. Přiklopíme vrchním korpusem. Takto sestavený
dort uložíme do lednice a necháme 2-3 hodiny vychladit.
Zdobení
- koktejlové třešně
- kvalitní čokoláda
Komentáře
Okomentovat