Black forest cake

Huráááá, je to tu a mám pro vás konečně recept na Black Forest cake. Dokonce i videorecept.
Doufám, že se někdo receptem inspiruje a dort zkusí upéct. Může se zdát, že příprava je složitá, ale je to opravdu jednoduchý dort, takže se ničeho nebojte a směle do toho :).




Pokud byste měli zájem o prstencový nástavec, jako mám ve videu já (dortová forma bez dna), tak ji sežene např. ZDE. Za sebe říkám, že je to skvělá pomůcka a nechápu, jak jsem bez ní mohla žít :D.




Nezapomeňte, že dort se dělá 2 dny. Jeden den si upečete korpus a připravíte smetanu a čokoládu na Pařížskou šlehačku. Druhý den šleháte obě šlehačky a sestavujete dort.

Takže jdeme na to.

PRVNÍ DEN


Pařížská šlehačka: 
  • 375g smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru

  • 65g hořké čokolády
Smetanu a cukr přivedeme v kastrůlku k varu, sejmeme ze sporáku a vmícháme nasekanou čokoládu. Rychle rozmícháme a přelijeme do mísy, která je dost velká na to, abychom v ní mohli šlehačku druhý den vyšlehat. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do ledničky.

Druhý den vyšleháme. Konzistence musí být tuhá, ale pořád musí být zachována jemnost a lehkost krému, takže pozor, ať ji nepřešleháte.

Kakaový korpus:
  • 35g kakaa
  • 35g hladké mouky
  • 35g kukuřičného škrobu
  • 75g másla
  • 8 žloutků
  • 150g cukru
  • 6 bílků
Troubu si předehřejeme na 180°C a kulatou dortovou formu o průměru 20 cm si vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. 

Kakao, hladkou mouku a kukuřičný škrob prosijeme do misky a odložíme stranou. Máslo necháme rozpustit a dojít pokojové teploty.

V míse od robota vyšleháme bílky se špetkou soli. Jakmile jsou skoro vyšlehané, přidáme 75 g cukru. Tuhý sníh přendáme do jiné mísy a odložíme. Do mísy, ve které se šlehaly bílky, nalijeme žloutky a společně se zbylými 75 g cukru šleháme alespoň 10 min. Do vyšlehaných žloutků nasypeme 1/4 směsi mouky, kakaa a kukuřičného škrobu, přidáme 1/4 vyšlehaných bílků a lehce promícháme. Přidáme další část bílků, zbytek suchých ingrediencí, máslo a opatrně promícháme. Nakonec lehce vmícháme zbylý sníh. Těsto rovnoměrně rozetřeme do připravené formy a pečeme 20 - 25 min. Zkusíme na špejli. Po upečení necháme vychladnout na mřížce, vyndáme z formy, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice.



DRUHÝ DEN 

Višně
  • 700 ml vypeckovaných višní (světe div se, ale sehnala jsem je v Albertu)
  • 50 g cukr krupice
  • 4 polévkové lžíce např. Třešňovice (kdo nechce, nemusí)
Višně přeceďte. 240 ml šťávy přelijte do kastrůlku, přidejte cukr. Zahřívejte asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Poté odstavte a přidejte 4 lžíce Třešňovice. 
Okapané višně přendáme do mísy, přidáme 2 lžíce Třešňovice a promícháme. Kdo dělá dort pro děti, vynechá pouze Třešňovici.

Šlehačkový krém
  • 600 ml smetany ke šlehání (35%)
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 35 g cukr krupice
Šlehačkový krém: Do mísy od robotu vlijte smetanu ke šlehání, přidejte cukr, vanilkový extrakt a zamíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a s metlou vložte na 30 - 60 minut do lednice.

Sestavení dortu 
Korpus dvakrát prokrojíme. Okruží z dortové formy nebo nastavitelný prstenec položíme na dortovou podložku. Spodní patro položíme řeznou stranou nahoru do okruží a potřeme sirupem. Naneseme Pařížskou šlehačku (malou část si dáme stranou). Na krém poklademe višně. Část krému, kterou jsme si dali stranou naneseme na višně a ledabyle rozetřeme. Přiklopíme prostředním korpusem, lehce přitlačíme. Korpus potřeme sirupem a následně i 1/3 připraveného šlehačkového krému. Přiklopíme vrchním korpusem. Takto sestavený dort uložíme do lednice a necháme 2-3 hodiny vychladit.

Zdobení
  • koktejlové třešně
  • kvalitní čokoláda
Po vychlazení dort dozdobíme podle své fantazie. Inspirovat se můžete i u mě ve videoreceptu :).

Komentáře

Populární příspěvky