Legendární jablečný koláč



Skoro se stydím, ale až teď se konečně dostávám k tomu, abych vám konečně napsala dlouho slibovaný recept na tenhle naprosto dokonalý koláč. Myslím, že ho známe všichni. Dělaly nebo dělají ho naše babičky. Ti, co už to štěstí nemají, tak pro ty je tu dnešní recept.



Těsto:
500 g polohrubá mouka
100 g moučkový cukr
250 g máslo
2 ks vejce
2 - 3 lžíce bílého vína (nebo mléko)
1 prášek do pečiva

Jablečná náplň:
1 kg očištěných a nastrouhaných jablek
1 vanilkový pudink
100 g cukru krupice
špetka skořice

V misce rukama smícháme všechny suroviny na těsto. Pokud by se těsto nechtělo spojit, přidejte ještě trochu vína. Hotové těsto dejte na chvilku do lednice, stačí dokud připravíme jablečnou náplň.

Náplň: jablka očistíme a nastrouháme na struhadle, šťávu necháváme. Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a špetkou skořice.



Těsto přeložíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta rozválíme na velikost plechu (25 x 35 cm) a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo po okrajích plechu trochu zvednuté nahoru. Na těsto naložíme jablečnou náplň a opakem lžíce nebo stěrkou uhladíme.

Vyválíme druhé těsto, pomocí válečku přeneseme a položíme na jablka. Přečnívající těsto na krajích ukrojíme. Vrch koláče propícháme vidličkou a upečeme.

Pečte na 180°C. Po 30 minutách kontrolujte troubu. Pečte dozlatova. Koláč nechte úplně vychladnout a poté ho nakrájejte. Na závěr ho můžete pospat moučkovým cukrem.

Komentáře

  1. Výborný :)) díky Vašemu návodu přípravy se na poprvé povedl. Díky :))

    OdpovědětVymazat
  2. Právě jdu na to, tak jsem zvědavá jestli se povede 😉👍

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za recept. Koláč je skvělý. Mouku jsem dala hladkou (polohrubá nebyla), vejce 4 (byla jen maličká "S"), místo vína mléko, máslo na půl s Herou, do jablek 1/2 cukru plus ořechy a brusinky. Pekla jsem na 180 o chvíli déle a teď mizí před očima. Vynikající. Zase zopakuji.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky