Dýňový koláč s domácím perníkovým kořením




Dalším videem z halloweenské edice je dýňový koláč vonící po domácím perníkovém koření. Tím, že je koření domácí, jeho chuť je mnohem výraznější a koření více voní. Koláč není přeslazený a určitě stojí za vyzkoušení.



Těsto:
300 g hladké mouky
125 g másla
50 g moučkového cukru
3 lžíce ledové vody
1 celé vejce
1 lžičku mleté skořice
špetku soli

Náplň:
450 g dýňového pyré
200 ml smetany ke šlehání
125 g třtinového cukru
2 celá vejce
1 žloutek
1 lžíce perníkového koření
1 lžící kukuřičného škrobu
kůru z půlky citronu

Perníkové koření:
1 lžičky mletého kardamomu
1 lžičky mletého badyánu
1 a 1/2 lžičky mleté skořice
1 lžičky mletého nového koření
1 lžičky mletého hřebíčku
1 lžíce zázvoru
1 lžičky muškátového oříšku

Pokud máte výkonný food procesor, máte vyhráno. Já mám pouze sekáček. Do nádoby dejte všechny suroviny na těsto a rozmixujte je. Drobenku přendejte do mísy a vypracujte celistvé těsto. Celý proces se sekáčkem můžete vynechat a těsto zpracovat pouze ručně. Pokud si budete chtít koláč dozdobit, odřízněte kousek z těsta a dejte ho zatím stranou. Větší část těsta natlačte na dno koláčové formy a vytvořte okraje. Mám koláčovou formu o průměru 23 cm.

Formu s koláčem dejte stranou a připravte si náplň. Do mixéru dejte dýňové pyré, smetanu, vejce a žloutek, třtinový cukr, perníkové koření, kukuřičný škrob a kůru z půlky citronu. Vše rozmixujte dohladka.

Náplň vlijte na připravené těsto a stěrkou lehce uhlaďte. Formu vložte do předehřáté trouby na 180°C a koláč pečte 1 hodinu.

Těsto, které jste si dali stranou rozválejte a vykrajujte různé tvary. Já jsem zvolila listy.
Vykrojené tvary přendejte na plech s pečicím papírem a potřete je bílkem. Plech vložte do trouby a pečte 15 minut při 180°C.

Vychladlý koláč si můžete těmito sušenkami dozdobit. Ke koláči si můžete naservírovat buď šlehačku nebo zakysanou smetanu.




Komentáře

Populární příspěvky