Domácí nealkoholický Egg-nog ❄ Vánoční edice ❄
Tenhle jakože "vaječňák" jsem chtěla dělat už minulý rok. Byla jsem těhotná a tak jsem si chtěla dopřát, ale nedostala jsem se k tomu. Nevadí. Stejně mi bylo po skořici špatně a v kombinaci se zázvorem a muškátovým oříškem - to by byla moje smrt.
Letos jsem kojící, takže zase utřu nos a vaječňák, ten náš s tuzemákem, si nedám, tak jsem se pustila do Egg-nogu. Koření mi už nevadí a Alex s ním asi taky problém nemá.
A co je vůbec Egg-nog? Jedná se o Americkou (anglickou?) podobu vaječného koňaku s tím, že Egg-nog neobsahuje žádný alkohol, takže si ho můžou dát i děti. A ostatní, kteří by ho chtěli alkoholický, si do něj mohou přidat to, co mají rádi (rum, whisky nebo koňak).
Příprava je není složitá, ale ve dvou případech je dobré mít někoho k ruce. Někdo se hodí vždy, když potřebujete z jedno hrnce přelévat tekutinu do jiné mísy a naopak a zároveň u toho míchat.
V původním receptu bylo použito 500 ml smetany. Je lepší dát jen polovinu, jinak by byl egg-nog strašlivě hustý. Asi byste ho museli z lahve dolovat. Ale vždycky se to dá naředit mlékem.
Egg-nog můžete podávat rovnou teplý. Já vypila rovnou asi půllitr. je to strašně dobrý.
Jinak z této dávky budete mít asi litr Egg-nogu. Já to vždycky zapomenu ve videu zmínit.
Tady máte recept.
Suroviny:
500 ml plnotučného mléka
250 ml 40% smetany
170 g cukr krupice
5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
1 ČL skořice, mletého zázvoru, muškátového oříšku
Do hrnce jsem nalila mléko, smetanu, vše jsem zamíchala a pomalu zahřívala. Dále jsem přidala po lžičce muškátového oříšku, mletého zázvoru a skořice. Opět jsem vše promíchala a dále pomalu zahřívala.
Mezitím jsem si ke žloutkům přisypala větší část krupicového cukru. Bílky mám dané stranou, nechte si trochu cukru k nim. Žloutky a cukr metličkou vyšlehám do světlé, nadýchané pěny. Samozřejmě můžete použít i ruční mixér. Do žloutkové pěny přiliji mléko se smetanou a zamíchám. Kdo má někoho k ruce, aby mu pomohl, má výhodu. Žloutkovou směs naliji zpět k mléku se smetanou a vše budu zahřívat, dokud směs nedosáhne teploty 95 stupňů. Pozor. Nesmí se to začít vařit.
Nyní si vyšlehám bílky do pěny a přisypu k nim zbylý cukr a šlehám do zhoustnutí. Opět si vezměte někoho k ruce a mléčnou směs přilévejte k bílkům a metlou míchejte. Postupně vám vznikne hladký, hustý krém.
Egg-nog přelijte do čisté lahve. Podávat ho můžete ještě pěkně za tepla. Egg-nog ve skleničce dozdobte skořicí nebo muškátovým oříškem. Kdo by chtěl Egg-nog s alkoholem, nabídněte rum, whisky nebo koňak.
Komentáře
Okomentovat