Pomerančový koláč se sirupem z pomerančové šťávy


Úžasně vláčný a hlavně jednoduchý pomerančový koláč, ke kterému si můžete připravit sirup z čerstvé pomerančové šťávy se skořicí. 

Koláč je možné servírovat ještě horký. Skvělý je i po vychladnutí. Podávat ho můžete s bílým jogurtem a navrch si přidat ještě trochu sirupu.


Suroviny:
1 pomeranč zbavený slupky a pecek
200 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
70 g mandlové mouky
125 g rozpuštěného másla
šťávu z půlky citronu
2 velká vejce
2 lžíce medu

Sirup:
200 ml čerstvé pomerančové šťávy
100 g krupicového cukru
1 celou skořice
trochu kůry z pomeranče

Do food procesoru nebo mixéru dejte pomeranč zbavený slupky a pecek, krupicový cukr, šťávu z citronu, vejce, med a rozpuštěné máslo. Vše společně rozmixujte. Jde o to, aby byl pomeranč jemně nasekaný.

Z mixéru přelijte směs do mísy a ke směsi prosejte hladkou mouku a přisypte mandlovou mouku. Vše promíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto. Mandlovou mouku koupíte v obchodě nebo si doma na jemno umelte mandle.

Do menší formy na dort o průměru 18 cm vložte pečicí papír. Boky i papír vymažte máslem a formu jsem ještě vysypte mandlovou moukou. Do formy nalijte těsto a vložte ji do předehřáté trouby na 180°C. Koláč pečte 60 - 70 minut. Upečení zkuste na špejli. Špejle z koláče musí vyjít suchá.

Před dopečení koláče si připravte sirup.
Pomerančovou šťávu nalijte do rendlíku a přisypte krupicový cukr. Dále do rendlíku vložte skořici a  kůru z pomeranče. Na mírném plameni míchejte sirup, dokud se cukr nerozpustí. Poté sirup přiveďte k varu a krátce povařte. Zmírněte plamen a vařte sirup dokud nezhoustne.

Po upečení nechte koláč 10 minut chladnout ve formě a poté ji z něj sundejte. Koláč otočte a sundejte i spodní část formy a papír.

Horký koláč potřete připraveným sirupem.







Komentáře

Populární příspěvky