Loupáčky z domácí pekárny



V jedné FB skupině jsem narazila na recept na loupáčky. Chystala jsem se na ně dlouho, ale moc se mi do toho nechtělo. Přeci jen - kynuté těsto, to chce spoustu času. Kvásek, kynutí, atd. No, ale od čeho mám doma pekárnu a její nejlepší program a tím je Těsto. Mám to bez práce a jen hodinu a půl čekám, až pekárna dokončí svou práci.

Těsto je skvělý. Pekárna ho vymazlila, krásně se s ním pracovalo. Prostě bez problému. Takže kdo má pekárnu, ušetří si spoustu práce. Kdo pekárnu nemá, nezoufá. Těsto připravte buď v robotu nebo ručně. Samozřejmě bude maličko jiný pustup, než když se zadělává těsto v pekárně.

Hotové loupáčky jsou nejlepší, jako každé kynuté těsto, ještě v den upečení, nicméně vláčné zůstanou do druhého dne.



Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouka do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. No a zadělejte těsto. Podle potřeby přisypávat mouku nebo přilít mléko. Těsto nechte min. hodinu kynout.



A teď k našemu receptu z pekárny.

Suroviny na 16 loupáčků:

400 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
180 ml mléka
70 g rozpuštěného másla
1 žloutek + 1 vejce na potření loupáčků
22 g droždí
špetka soli

Do nádoby od domácí pekárny jsem nalila mléko a rozpuštěné a vychladlé máslo. Přidala jsem žloutek a hladkou mouku. Do důlku, který jsem v mouce vytvořila jsem rozdrobila droždí, které jsem zasypala lžičkou krupicového cukru. Zbylý cukr jsem nasypala do jednoho rohu a do druhého ruou nádoby jsem dala špetku soli.

Nádobu jsem vložila do pekárny a navolila jsem program Těsto. Pekárnu jsem zapnula a za hodinu a půl jsem měla krásně vypracované a vykynuté těsto. To jsem vyklopila na pracovní plochu, krátce ho propracovala a rozdělila jsem ho na 4 díly. Každý bochánek těsta jsem rozválela na kruh a ten jsem rozdělila na další 4 díly. Každý díl jsem ještě rozválela a od širší strany jsem těsto srolovala a vytvořila loupáček.

Loupáčky jsem pokládala v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem a nechala je ještě chvíli kynout při pokojové teplotě.

Mezitím jsem si rozšlehala vajíčko, kterým jsem loupáčky potřela. Na závěr jsem je posypala mákem.

Plech jsem vložila do předehřáté trouby na 180°C a loupáčky jsem pekla 20 minut. Po upečení jsem je nechala vychladnout na mřížce.

K loupáčkům si připravte vaší oblíbenou kávu nebo čaj, nemažte je oblíbenou zavařeninou a nechte si chutnat.




Komentáře

Populární příspěvky