Luxusně nadýchané marmeládové rolky z kynutého těsta



Mám tu pro vás další recept z kynutého těsta. Opět si pomůžu domácí pekárnou, ve které těsto na rolky připravím. Samozřejmě těsto připravíte i v robotu nebo ručně. Sami uvidíte, že tyto rolky jsou luxusně nadýchané. Plnila jsem je marmeládou, ale můžete použít i jinou náplň. Sáhnout můžete po ořechové, makové nebo i po Nutelle.


Zadělání těsta v robotu nebo ručně: Mouka do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. No a zadělejte těsto. Podle potřeby přisypávat mouku nebo přilít mléko. Těsto nechte min. hodinu kynout.


Suroviny:
550 g hladké mouky
280 g mléka
90 g rozpuštěného másla
70 g krupicového cukru
22 g čerstvého droždí
1 vejce
1/2 lžičky soli

Marmeláda nebo jiná náplň

Voda na potření
Žloutek na potření
Kousek másla na potření

Do nádoby od pekárny nalijte vlahé mléko, přidejte vejce a rozpuštěné máslo. Přisypte hladkou mouky, rozdrobené droždí, krupicový cukr do jednoho rohu a sůl do druhého rohu nádoby. V pekárně nechte vypracovat a vykynout těsto.

Vykynuté těsto přendejte na pracovní plochu a lehce ho zasypte mouku. Těsto nepropracovávejte, ale pouze ho dlaněmi po podložce rozprostřete. Vytvořte kruh, který rozdělte na 12 dílů. Těsto si můžete zvážit a váhu vydělit 12. Pak budete mít rolku jednu, jako druhou.

Z každého kousku v dlaních vytvořte bochánek. Kraje těsta vždy stáhnu dospod a začnu s těstem v dlaních kroužit. Bochánky nechce ještě 15 minout kynout pod folii.

Pracovní plochu si opět lehce pomoučněte a z jednotlivých bochánku vyválejte obdélník. Na těsto dejte lžičku marmelády. Po stranách těsto přehněte, aby marmeláda nevytekla. Přes marmeládu přehněte těsto, utáhněte a srolujte.

Vytvořené rolky skládejte vedle sebe s mírným rozestupem, potřete je vodou a nechte ještě tak 10 minut kynout.

Mezitím si předehřejte troubu na 180°C. Před vložením do trouby rolky potřete rozšlehaným žloutkem. Rolky vložte do trouby a pečte je 20 minut.

Na závěr horké rolky potřete máslem.

Po vychladnutí si uvařte kávu a rolky si vychutnejte. Jsou totiž úžasně nadýchané.








Komentáře

Populární příspěvky