Nedělní trhací chléb


V receptech z kynutého těsta budu pokračovat a dnes tu pro vás mám nedělní trhací chléb. Nejedná se o slaný chléb, ale o sladký. Pokud ho zkusíte, dost možná si řeknete, že by stačilo přidat mandle a rozinky a je to výborný mazanec. Tohle už ale nechám na vás.


Vychladlý chléb můžete zasypat moučkovým cukrem. Můžete ho jíst tak, jak je nebo si na odtržený kousek namazat marmeládu.


Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
70 g másla
70 g krupicového cukru
21 g droždí
2 žloutky
1 vejce
1 lžička soli

Nátěrka:
50 g změklého másla
15 g moučkového cukru

Kousek másla na potření
Moučkový cukr na posypání

Do nádoby od robota nalijte rozpuštěné máslo. Pokud budete zadělávat těsto ručně, stačí, když bude změklé. Přilijte mléko a přidejte žloutky a vejce.

Dále přisypte hladkou mouku. Udělejte do ní důlek a do něj dejte rozdrobené droždí. Přisypte cukr do jednoho rohu nádoby a trochou cukru zasypte i droždí. Do druhého rohu nádoby dejte lžičku soli.

Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a nechte pekárnu pracovat.

Hotové těsto vyklopte na pracovní plochu zasypanou moukou a vytvořte váleček, který rozdělte na 16 kusů. Z každého kousku těsta vytvarujte bochánek. Bochánky nechte kynout ještě 20 minut pod utěrkou.

Během kynutí si připravte nátěrku z másla a cukru - vše vidličkou důkladně promíchejte a spojte.

Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem a vyložte pečícím papírem. Já mám formu o velikosti 25x12 cm.

Vykynuté bochánky jemně zmáčkněte a vytvarujte váleček o velikosti formy (na šířku). Těsto prsty pomačkejte o potřete máslem s cukrem. Stejným způsobem si připravte druhý kousek těsta, přiložte ho na ten první a opět potřete nátěrkou. Takto postupujte s každým kouskem a těsto vkládejte do formy.

Pokud vám ve formě zbude místo, vyložte ho pečícím papírem. Těsto potřete vodou, přikryjte a nechte ještě 20 minut kynout.

Po 20 minutách opět těsto potřete vodou a formu vložte do předehřáté trouby na 170°C. Pečte 45 minut. Po upečení, ještě horký chléb potřete máslem.





Komentáře

Populární příspěvky