❄ Vánoční edice ❄ Vanilkové rohlíčky - lískooříškové



Dalším vánočním receptem jsou vanilkový rohlíčky. Ty prostě nesmí chybět na žádném stole, že?

Tenhle recept mám od babičky. Věřím, že existuje zase další spousta variant, ale já už roky dělám tyto. Jo, je to recept od babičky a pak nám taky moc chutnají.

Do rohlíčků dávám lískové oříšky. Použít ale můžete mandle nebo vlašáky.
Oříšky nemusíte mlet úplně na jemno, ale tkz. je tam můžete přiznat, takže sem tam nějaký větší kousek oříšku nevadí.

Dobu pečení si hlídejte. V mé troubě se pekly 15 minut, v lepší se mohou péct 10 minut.

Konce rohlíčků můžete máčet v čokoládě, ale to já u těchto nedělám. Já je obaluji v cukru. Pro co se rozhodnete vy je jen na vás.

Rohlíčky dávám do papírové krabice. Do spodní části krabice dávám ubrousek. Ubrousek dám i na rohlíčky. Nějaký ten čas na uležení potřebují.


Suroviny:
240 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
200 g másla
110 g umletých ořechů (lískové, mandle, vlašské)
1 vanilkový cukr
1 vejce

Na obalení:
100 g moučkového cukru
2 sáčky vanilkového cukru

Do mísy prosejte hladkou mouku spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem. K suché směsi přisypte namleté ořechy a promíchejte. Uprostřed suché směsi udělejte důlek a do něj dejte 1 vejce a kolem dokola dejte změklé máslo nakrájené na kousky. Vypracujte hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a uložte ho do lednice do druhého dne.

Druhý den si těsto rozdělte na díly a z každého vyválejte silnější prameny. Pramen rozdělte na jednotlivé díly a z nich ještě vyválejte a dotvarujte rohlíčky.

Rohlíčky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte je v předehřáté troubě na 180°C stupňů 15 minut.

Po upečení nechte rohlíčky mírně vychladnout a pak je obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.


Komentáře

Populární příspěvky