❄ Vánoční edice ❄ Masarykovo cukroví - lískooříškové knoflíky


Masarykovo cukroví - někým milovaný, jinému přijde obyčejné. My ho máme rádi.
Recept je strašně jednoduchý a samozřejmě i tady je bambilion verzí.

Jaké jsou tedy další možnosti?
  • v základu do těsta můžete dát lžíci kakaa
  • ořechy můžete nechat přes noc namočené v rumu
  • můžete použít místo lískáčů vlašáky
  • upečené cukroví můžete obalit pouze v moučkovém cukru nebo v moučkovém + vanilkový cukr nebo moučkový + cukr s rumovou příchutí
Pro někoho je tohle cukroví obyčejné, ale pro nás určitě ne. Máme ho rádi a vždycky se po něm zapráší. Navíc na přípravu je děsně jednoduché.


Suroviny
170 g lískových oříšků
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla
50 g namletých lískových oříšků

S cukrovím je potřeba začít den předem a to tak, že si lískové oříšky namočím přes noc do vody.

Druhý den sliji vodu a ořechy důkladně osuším a zatím dám stranou. 

Pustím se do přípravy těsta. Do mísy si dám mouku, cukr, namleté oříšky a suchou směs promíchám. Dále přidám máslo a vypracuji těsto. Do těsta ještě zapracuji osušené ořechy.

Těsto si rozdělím na díly a z každého dílu utvořím váleček o průměru 3 cm a zabalím ho do potravinové fólie. Válečky uložím do lednice, aby těsto ztuhlo. Stačí 2 hodiny, ale je lepší nechat ho tam do druhého dne.

Další den jsem z válečků odkrajovala asi 5 mm silná kolečka, která jsem vyskládala na plech vyložený pečícím papírem a dala jsem je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pekla jsem je 15 minut. Po 10 minutách cukroví hlídejte, začne zlátnout. Pak už záleží na troubě, jak dlouho se bude péct.

Po upečení můžete cukroví obalit v moučkovém cukru. My to neděláme. Líbí se nám, když je vidět oříšek. A pokud byste do těsta přidali lžíci kakaa, oříšky ve struktuře tmavých knoflíků lépe vyniknou.

Cukroví uložte do krabice a nechte uležet.



Komentáře

Populární příspěvky