Flowers and Butterflies cake
Ptáci venku zpívají, kytičky rostou, motýla jsem ještě nepotkala, ale jaro nám už oficiálně začalo. No a tak nadešel čas udělat si dort s motýly a kytičkami☺
Flowers and Butterflies cake |
Kdepak. Byla jsem požádaná, abych udělala narozeninový dort pro 4letou Aničku. A tím výzva začala. Bylo to na poslední chvíli, ale to nevadilo, protože já mám času dost a umím si práci rozvrhnout tak, abych se nemusela stresovat, že nestíhám☺ Jenže no stress to byl jen do chvíle, než mi došlo, pro koho vlastně dort je. Zatím jsem dělala jen 4 dorty pro děti - Mimoň, Mimoň, Mimoň a Růžový panter - takže z toho je jasný, že vždy bylo jasný, co musím udělat a jak má dort vypadat. Teď jsem měla udělat dort, který bude veselý☺
Abych to zkrátila... Poté, co bylo rozhodnuto, jak bude dort vypadat, jsem se do toho pustila. Samozřejmě jsem si neskutečně šikovně rozvrhla práci.
Upekla jsem korpus a jak už jsem se chlubila na "Fejsbůku", v korpusu není ani ždibíček sody nebo prášku do pečiva. Celá tahle nádhera vznikla jen šleháním bílků a následným přidáním ostatních surovin. A jak na to?
6 vajec
180 g cukr krupice
1 lžička nastrouhané kůry z citronu
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva - není nutný, ale kdo chce, pro jistotu si ho tam dá
1 lžička prášku do pečiva - není nutný, ale kdo chce, pro jistotu si ho tam dá
50 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
Troubu předehřejte na 180 stupňů, vymažte a vysypte si dortovou formu (průměr 24 cm). Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do pěny, přidejte cukr a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky si v misce vyšleháme metličkou se lžící cukru, lžičkou vanilkového extraktu a citronovou kůrou. Zašleháme žloutky do bílků, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo. Dáme péct. Po upečení necháme vychladnout a uložíme do lednice do druhého dne.
Druhý den jsem korpus prořízla, seřízla vršek korpusu a ten uchovala a později. Jednotlivé pláty korpusu jsem potřela marmeládou (marmeládu jsem zahřála s trochou vody, aby se rozpustila), aby byly vláčnější, ale jen tak lehce, aby mi krém nejezdil po marmeládě. Poté jsem na dortovou placku nanesla cukrářským sáčkem krém a rozetřela, aby byla vrstva rovnoměrná. A takto jsem to udělala s každou plackou. Dort jsem po stranách ještě zarovnala krémem. A jak na odlehčený pudinkový krém?
400 ml mléka
40 g čokoládového pudinku
250 g másla
200 g cukr moučka
200 g čokolády (nejlépe kvalitní)
Uvařte pudink ve 400 ml mléka a nechte za stálého míchání vychladnout nebo vršek pudinku překryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout - škraloup se nevytvoří. Dejte si do vodní lázně rozpustit čokoládu. Cukr vyšlehejte s máslem do pěny a postupně zašlehávejte pudink. Nakonec lehce vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Nyní jsem si vzala zbytek korpusu, který mi zůstal, když jsem zarovnávala vyboulený vršek dortu a těsto rozdrobila do misky. Přidala jsem zbytek krému, kousek másla a ručně hnětala. Hmota musí být jako řídké těstíčko, aby se tím dal hezky ještě potáhnout dort a zarovnat - myslím, že v tomto bodě mám ještě co dohánět☺ A jakmile máte potažený dort, dáte ho chladit.
Jako poslední krok bylo obarvení marcipánu, nanesení na dort a vykrojení ozdob na dort. A to už záleží na fantazii každého z Vás☺
Pokud tohle všechno uděláte, vznikne Vám dort o hmotnosti 3 kg.
Doufám, že dort se malé oslavenkyni bude líbit a že všem bude chutnat☺Tím pádem se i já přestanu stresovat☺
Zatím je to tedy vše, Vaše těhule Naďule☺
Pro ty, kteří nepečou, ale dali by si: Dort pro Vás moc ráda upeču. Cena za dort 465 Kč.
Zatím je to tedy vše, Vaše těhule Naďule☺
Pro ty, kteří nepečou, ale dali by si: Dort pro Vás moc ráda upeču. Cena za dort 465 Kč.
Komentáře
Okomentovat