❄ Vánoční edice ❄ Sváteční štědrák



Bohatě plněný koláč. Ořechy, mák, povidla, tvaroh - to je „Štědrák“, slovenský národní koláč. Dlouho jsem zvažovala, zda toto video publikuji, protože se mi, bohužel, po vychladnutí uprostřed propadl. Všechny natočené záběry měly skončit v propadlišti dějin. Jenže Štědrák chutná tak úžasně, že jsem si řekla, že i přes tuto nedokonalost video publikuji.

Příprava koláče je pracnější, což byl i důvod, proč jsem video nechtěla přetáčet, ale opravdu stojí za to.  Po rozležení chutná opravdu fantasticky.




Těsto:
500 g polohrubé mouky
250 ml vlažného mléka
100 g rozpuštěného másla
80 g krupicového cukru
20 g droždí
2 žloutky
1 vanilkový cukrem
špetka soli

trochu rozpuštěného másla na potření těsta

Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu (použila jsem tvaroh v alobalu)
40 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
1 lžíce kukuřičného škrobu

Povidlová náplň:
200 g švestkových povidel
1 lžíce rumu
1/2 lžičky mleté skořice
trocha horké vody

Ořechová náplň:
200 ml vody
150 g mletých vlašských ořechů
60 g krupicového cukru
30 g strouhanky
1 vanilkový cukr
citronová kůra

Maková náplň:
150 ml mléka
150 g mletého máku
100 g krupicového cukru
30 g rozinek přes noc máčených v rumu
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého hřebíčku

Těsto zadělám opět v pekárně. Do nádoby nalijte rozpuštěné máslo, mléko, přidejte žloutky a přisypte mouku. Do jednoho rohu nádoby nasypte špetku soli, do druhého rohu nádoby rozdrobte droždí, které zasypte oběma cukry.

Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a nechte pekárnu pracovat. Podle potřeby do těsta přilijte mléko nebo přisypte mouku. V mém případě nebylo nic z toho potřeba.

Zadělání těsta v robotu nebo ručně. Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, droždí zasypat lžičkou cukru, zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. Zadělejte těsto a nechte ho minimálně 1 hodinu kynout. Během kynutí těsto 2x propracujte.

Než bude těsto hotové, připravte si náplně. Začnu s tvarohovou. 
Do mísy dejte tvaroh, oba cukry, žloutky a škrob. Všechny suroviny smíchejte. Pokud je náplň příliš hustá, nařeďte ji mlékem.

Další náplň je povidlová. 
Do mísy dejte povidla, rum, skořici, trochu horké vody a vše vymíchejte. Naředit povidla můžete pouze rumem a horkou vodu vynechat.

Na ořechovou náplň si do hrnce nalijte vodu a přisypte oba cukry. Promíchejte a vše svařte. Do rozvaru přidejte ořechy, citronovou kůru, a strouhanku na zahuštění.

Na makovou náplň do hrnce nalijte mléko a přisypte oba cukry. Mléko s cukry svařte a přisypte mák, skořici, hřebíček, rozinky a vše dobře promíchejte.

Náplně jsou tímto hotové a těsto je vykynuté. Přendejte ho na pracovní plochu a vytvořte váleček. Ten rozdělte na 5 dílů s tím, že 1 díl bude větší, než zbylé 4, které budou stejné.
Každý díl těsta ještě propracujte, vytvořte bochánek a dejte stranou.

Začněte s větší částí těsta. To rozválejte, pokud možno dokulata nebo podle tvaru formy, kterou použijete. Těsto musí být větší, než je samotná forma. Mělo by přesahovat její okraje.
Těsto přeneste a vyložte jím máslem vymazanou formu. Použila jsem formu o průměru 24 cm.

Na těsto dejte ořechovou náplň a rozetřete ji pomocí lžíce, kterou si máčejte ve studené vodě. V případě, že by vám náplň během práce s těstem příliš ztuhla, nařeďte ji horkou vodou. Dejte ale pozor, aby nebyla náplň příliš řídká.

Další 3 díly těsta vyválejte dokulata a vždy je přeneste na rozetřenou náplň.

Jako druhou náplň naneste makovou. Pokud by i ta příliš zhoustla, nařeďte ji trochou mléka.
Další náplň je povidlová. A jako poslední je náplň tvarohová.

Poslední díl těsta vyválejte, nakrájejte pruhy a ty klaďte na tvaroh do mřížky. Válečkem přejeďte po krajích formy a oddělte přesahující těsto. Nakonec ještě těsto potřete rozpuštěným máslem.

Formu vložte do předehřáté trouby na 170°C a pečte asi 1 hodinu. Během pečení můžeme povrch koláče zakrýt alobalem, na závěr odkrýt a dopéct dozlatova.

Po upečení nechte koláč vychladnout a sundejte z něj formu.







Komentáře

Populární příspěvky