❄ Vánoční edice ❄ Kávová zrna



Další recept na nepečené cukroví je tu. Dnes jsem pro vás připravila velice známá a oblíbená kávová zrna. Vláčné cukroví pro milovníky kávy a rumu.

Při přípravě můžete použít jak instantní kávu, tak i mletou, ale nikdy do zrn nepoužívejte lógr.
Do polevy je ještě možné přidat špetku mleté kávy. Pak budete mít asi ty nejlepší kávová zrna.



Suroviny:
120 g dětských piškotů
80 g moučkového cukru
80 g másla
40 g namletých vlašských ořechů ( nebo lískáče)
30 g holandského kakaa
3 lžíce rumu
2 lžíce instantní kávy
2 lžíce horké vody
1 vrchovatou lžičku instantní kávy
1/2 lžičky mleté skořice

Poleva:
100 g čokolády
50 g kokosového oleje nebo jiného tuku

Začněte přípravou silné kávy. Ke 2 lžicím instantní kávy přilijte 2 lžíce horké vody a vše promíchejte. Přilijte rum a nechte kávu vychladnout.

Dále si připravte dětské piškoty a ty rozemelte. Rozemleté piškoty nasypte do mísy a k nim přidejte cukr, instantní kávu, kakao, ořechy, skořici, máslo, přilijte kávu s rumem a vypracujte těsto.

S těstem je potřeba začít pracovat hned, později by začalo vysychat a drolilo se. Pokud s ním máte v plánu pracovat po nějaké době, přidejte do těsta ještě 2 lžíce vody nebo rumu.

Z hotového těsta začněte tvořit menší oválky. Já si těsto opět odvažovala. Každý kus měl 10 g. Takto připravíte 40 kávových zrn. Do každého oválku udělejte uprostřed pomocí špejle rýhu.

Nakonec jsem ještě udělala oválky menší, kdy každý měl 5 g. Rýhu jsem do nich dělala párátkem. Osobně si myslím, že menší zrna jsou mnohem hezčí.

Připravená zrna uložte do lednice.

Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Na tu jsem si v mikrovlnce rozpustila čokoládu a kokosový olej. Kokosový olej můžete nahradit jiným tukem.

Dále jsem si připravila tác a na něj dala rošt. Kávové zrno pomocí vidličky namočte do čokolády, nechte okapat a přendejte na rošt. Přebytečná poleva steče na tác.

Pokud by se uprostřed zrna usadilo příliš mnoho polevy a rýha by nebyla vidět, vezměte špejli nebo párátko a opatrně rýhu znovu naznačte.







Komentáře

Populární příspěvky