Čokoládový koláč s jahodami (bez mouky)
Původně jsem tento koláč v plánu neměla, ale člověk míní, děti mění 😁. Protože mi Alex v noci nedal spát, ráno jsem potřebovala dospat alespoň hodinu navíc, aby mě nešvihlo, a tím jsem přišla o čas, který jsem chtěla věnovat natočení jiného video receptu. Ale to nevadí. Až čas bude, řezy, které jsem měla v plánu upeču. Zůstávají nadále na mém seznamu 😉.
Jahody jsem vytáhla z mrazáku, protože ty kupovaný, co si budem, jsou takové nijaké. Koláč hodně připomíná Brownies, takže milovníci čokolády si přijdou na své 😋. No a jahody? Ty tuhle kombinaci jen dolaďují 😊.
Koláč doporučuji vyzkoušet. Je rychlý a opravdu vynikající.
A kdo by nechtěl dietní verzi koláče, použije místo březového cukru klasický bílý nebo třtinový a místo sladidla moučkový cukr.
Suroviny:
85 g lískových oříšků (upražených a na jemno umletých)
85 g březového cukru + na vysypání formy
85 g másla + na vymazání formy
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
Třešňovice nebo jiný alkohol
55 g 80% čokolády
20 g kakaa
špetka soli
jahody
Sladidlo Erythritol
Nejprve jsem si připravila rozevírací dortovou formu o průměru 25 cm, kterou jsem vymazala máslem. Do ní jsem vložila pečící papír a také jsem ho potřela máslem. Do formy jsem nasypala březový cukr a krouživými pohyby jsem formu včetně boků vysypala.
Dále jsem si nad vodní lázní rozpustila čokoládu a máslo. K čokoládě s máslem jsem po rozpuštění přilila třešňovici. Použila jsem to, co bylo doma a co se k čokoládě hodilo. Misku jsem dala stranou a čokoládu jsem nechala chladnout.
Ke žloutkům jsem přisypala cukr a vše jsem vyšlehala jsem do pěny.
Z bílků se špetkou soli jsem vyšlehala sníh. Měl by být středně pevný. Tzn, že jeho špičky, se po vytažení metel budou mírně ohýbat dolů.
Rozpuštěnou čokoládu jsem si přelila do větší mísy, K ní jsem přidala žloutky, kakao, opražené a umleté lískové ořechy a vše jsem promíchala.
Ve dvou dávkách jsem do čokoládové směsi opatrně vmíchala bílky.
Těsto jsem přendala do formy a na uhlazený povrch jsem naskládala přepůlené jahody řeznou stranou dolů.
Formu jsem vložila do trouby předehřáté na 180°C a koláč jsem pekla 45 minut. Na krajích se koláč během pečení zpevní.
Po upečení jsem koláč nechala částečně zchladnout ve formě. Poté jsem formu sundala a koláč jsem nechala na mřížce vychladnout úplně.
Vychladlý koláč jsem pocukrovala sladidlem.
Děkuji za recept, loláč určitě vyzkouším :) Jindra
OdpovědětVymazat