Tradiční kremrole




Dlouho jsem tento recept odkládala a vůbec se mi do něj nechtělo. I když na kremrole chuť byla. A když už jsem se do nich chtěla pustit, zjistila jsem, že nevím, kde mám trubičky. Uklidila jsem je tak dobře, že je teď nemůžu najít. Musela jsem pořídit nové a pustila jsem se do toho.


Někdo dělá kremrole z listového těsta a práci si tím dost usnadní, já dávám přednost domácímu těstu (ale trubičkou z listového těsta také nepohrdnu😊). Druhů těst je zase hafo. Někdo dává do těsta kefír, někdo přidává ocet...

Celkem jsem připravila 25 kremrolí, ale počet bude asi taky záležet na tom, jak široké a dlouhé budete mít pruhy.


Mám tu pro vás recept na kremrole, jaké děláme my doma...

Suroviny na těsto:
350 g hladké mouky
250 g másla
200 ml smetany ke šlehání
1 žloutek
špetka soli

Sníh:
4 bílky
270 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr (lze ho nahradit vanilkovým extraktem)
trocha studené vody
šťáva z půlky citronu

Navíc:
olej
moučkový cukr
1 vejce na potření těsta

Na těsto jsem si do mísy na sypala hladkou mouku, přidala jsem změklé máslo, žloutek, smetanu a špetku soli. Ze všech surovin jsem vypracovala hladké těsto, které jsem zabalila do folie a nechala jsem ho v lednici alespoň hodinu odpočinout. Těsto můžete v lednici nechat do druhého dne.

Odpočaté těsto jsem si rozdělila na dvě poloviny. Z každé půlky jsem vyválela asi 3 mm silný plát. Rádýlkem jsem těsto zarovnala a nakrájela pruhy asi 30 cm dlouhé 3 cm široké.

Trubičky na kremrole jsem potřela ubrouskem od oleje. Pruhy těsta jsem pak omotala okolo kovových trubiček. Ve spoji jsem je přitiskla. Stejně jsem postupovala i s druhou půlkou těsta.

Trubičky jsem vyskládala na plech vyložený pečícím papírem s mírným rozestupem, potřela je rozšlehaným vajíčkem a dala jsem je péct do předehřáté trouby na 200°C kde jsem je pekla 15 - 20 minut.
Po upečení jsem kremrole opatrně stáhla z trubičky. Stahovala jsem ji směrem ven, kde je trubička širší. Druhý konec trubičky je užší - tento konec projde trubičkou.

Dále bylo potřeba připravit sníh, na který jsem si do rendlíku nasypala krupicový cukr a vanilkový cukr. Ten jsem dala rozvařit s trochou studené vody. Začala jsem šlehat bílky a postupně jsem k nim zašlehávala horký cukrový rozvar. Šlehala jsem tak dlouho, dokud sníh nebyl tuhý a potom jsem přilila šťávu z půlky citronu a sníh jsem šlehala do úplného zchladnutí.

Hotový sníh jsem přesunula do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a naplnila jsem jím vychladlé kremrole. Kremrole na závěr můžete pocukrovat moučkovým cukrem.




Komentáře

Populární příspěvky