Bylinkový chléb s podmáslím | Domácí pekárna


Stejně tak, jako jsem to napsala na Youtube do popisku videa, napíšu to i sem. On ten chleba z domácí pekárny není úplně takový chleba, jak bychom si přáli. Nemá takovou kůrčičku, že jo... No, ale když není po ruce kvásek nebo se prostě jen nechce, tak domácí pekárnu využiji.

Tenhle ten chlebík, který mi hodně připomíná tousťák je fakt moc dobrej. Kdyby nebyl, netočím video :). Můžete si do něj dát bylinky, jaké máte rádi. Taky tam nemusíte dávat žádné.


Prvně jsem použila rozmarýn a byl taky super. Teď jsem dělala s pažitkou a příště bude bez, protože bych si na něj ráda mázla burákové máslo :).

Tenhle chleba mám taky ráda proto, že mi z nádoby vyleze pokaždé bez toho háku. A to si myslím, že je velký plus. Ne jednou jsem ten hák musela dolovat a ne jednou se mi to nepovedlo tak, že mi v chlebu zůstala parádní díra.


Recept zvládnete levou zadní. Jen je potřeba, pokud mouka hodně pije, přilít vodu nebo naopak přisypat mouku. Ostatní práci za vás odvede pekárna, takže vy si pak můžete dát nohy na stůl a čekat, až se chlebík upeče :).

Suroviny:
110 ml vlažné vody
150 ml podmáslí
30 ml oleje
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
10 g soli
1/4 čerstvého droždí
5 g cukru
Pepř
Bylinky podle chuti, množství libovolné

Do nádoby od pekárny jsem nalila vodu, podmáslí a olej. Dále jsem přisypala obě mouky.

Do jednoho rohu nádoby jsem nasypala sůl a do druhého rohu droždí, které jsem zasypala cukrem.

Dále jsem přidala pepř a pažitku. Té jsem měla 10 g. Pažitky nebo bylinek si dejte dle libosti.

Nádobu jsem vložila do pekárny, navolila jsem program základní pečení, velikost na 900 g a barvu kůrky tmavou. Pekárnu jsem nechala pracovat.

Na začátku, pokud bylo potřeba jsem opět pekárně pomohla dostat těsto od stěn nádoby. Dále, podle potřeby jsem přilila vodu, nechala jsem pekárnu vypracovat hladké těsto a čekala jsem, až se chléb upeče.

Po 3 hodinách je chléb upečený, otevřela jsem pekárnu a nechala jsem ji takto 15 minut. Potom jsem vyndala nádobu, chleba jsem po stranách uvolnila cukrářskou špachtlí (použijte klidně příborový nůž) a jakmile to bylo možné, vyklepla jsem ho. Hák zůstal v nádobě, huráááááááá :).

 Chléb jsem nechala vychladnout na mřížce. Po vychladnutí jsem chleba nakrájela, namazala žervé, zasypala ještě pažitkou a pochutnala si na něm.



Komentáře

Populární příspěvky