Medový dort - Medovník


Stejně jako minulý rok, tak i letos přicházím s dortem. Tentokrát je to Medový dort. Kdo chce, může mu říkat Medovník.

Co si budem povídat, receptů je na internetu už tolik, každý se jmenuje originál, že už se v tom neorientuji. Tenhle recept asi originální nebude, ale to asi nebude ani vadit, že?  Na Medovník jsem se chystala už strašně dlouho, ale nakonec jsem ho nechala na leden, protože jsem z něj udělala narozeninový medovník :). Myslím, že potěšil a hlavně nám všem chutnal.

A teď k těstu. Tam je to trochu boj. Jak říkám ve videu, tak těsto lepí. Lepí celou dobu, takže je potřeba přidávat postupně mouku a pracovat rychle. Jakmile vám nebude zůstávat těsto na prstech, už mouku nepřidávejte.

Další věc, kterou těsto dělá je, že "teče". Ne, že by teklo jako voda, ale když už ho máte uhňácaný, položíte ho, tak se tak jako roztejká, ale to ničemu nevadí. Těsto rychle zabalte do folie a uložte do lednice. Za dvě hodiny vytáhnete těsto, se kterým se bude pracovat nádherně.

Pláty - to byl trošku oříšek. Těsto vyválet a pak vykrájet stejně velké pláty. Kdo by se s tím tolik dělat nechtěl, stačí vzít spodek od kulaté formy a podle něj těsto oříznout a upéct.

Žádnou záludnost nebo jinou složitost na receptu neshledávám. Práce je to na dva dny, ale vyplatí se. Tak jdeme na recept.

Suroviny:
635 g hladké mouky
355 g krupicového cukru
150 g másla
3 lžíce medu
3 lžíce vody
3 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
Špetka soli

Krém:
500 ml smetany ke šlehání (40%)
530 g kondenzovaného zkaramelizovaného mléka (Salko)

Navíc:
Vlašské ořechy
Hroznové víno
Borůvky
Čokoláda

Do rendlíku jsem dala med a zahřívala ho. Pokud byste měli med zcukernatělý, rozpustí se. K medu jsem přimíchala jedlou sodu. Dále jsem přisypala cukr, sůl, vodu a vše jsem důkladně zamíchala.
Rendlík jsem odstavila z plotny, do směsi jsem dala máslo a míchala, dokud se máslo nerozpustilo. Směs jsem nechala malinko vychladnout a následně jsem do ní zašlehala vejce - jedno po druhém.

Do mísy jsem si připravila hladkou mouku a k ní jsem nalila vzniklou medovou směs. Nejprve jsem vše začala míchat vařečkou, poté jsem těsto zpracovávala ručně. Podle potřeby jsem přidávala mouku. Je ale potřeba počítat s tím, že těsto se bude stále maličko lepit, tak pozor, ať to s moukou nepřeženete. Lépe se s ním bude pracovat poté, co si odpočine a zatuhne v lednici. Hotové těsto jsem zabalila do folie a uložila ho na 2 hodiny do lednice.

Po 2 hodinách jsem těsto rozdělila na 6 stejně velkých dílů. Pomohla jsem si váhou, na které jsem jednotlivé kusy odvažovala.

Dále jsem si připravila pečicí papír, na který jsem si tužkou vyznačila, jak velké pláty bych asi chtěla mít. Ty moje měly 20x30 cm.

Těsto jsem vyválela na pečicím papíře a podle náčrtu jsem ořízla přesahující kraje. Odřezky jsem si dávala stranou.

Hotový plát jsem na pečicím papíře přenesla na plech a dala ho péct na 7 minut do předehřáté trouby na 200 °C. Upečený plát jsem nechala vychladnout a poté jsem z něj opatrně stáhla papír.

Takto jsem připravila všech 6 plátů a nakonec jsem dala péct odřezky, které použiji později.

Dále jsem si v robotu vyšlehala smetanu, kterou jsem ale nevyšlehala do tuha. Přidala jsem k ní kondenzované zkaramelizované mléko a nyní jsem už vše vyšlehala do tuha.

Teď už jen zbývá dort sestavit. Na pomoc jsem si vzala formu bez dna, do které jsem dala první plát, a něj jsem nanesla krém. Na vrstvu krému jsem položila další plát. Takto to udělám s každým plátem, jen u toho pátého krém zasypu mletými  vlašskými ořechy. Na vrstvu krému s ořechy jsem položila poslední plát, na který jsem opět nanesla krém.

Upečené odřezky jsem si rozemlela na jemno, přisypala jsem k nim pár lžic vlašských ořechů. Vše jsem promíchala a směsí jsem zasypala dort, který jsem takto uložila přes noc do lednice.

Druhý den jsem z dortu odřezala boky, aby vynikly jednotlivé pláty. Dort jsem nakonec dozdobila vlašskými ořechy, hroznovým vínem, borůvkami a čokoládou.




Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky