Ledový čaj a sirup z květů Ibišku
Ibišek nejen krásně vypadá, ale má i skvělé vlastnosti. Snižuje krevní tlak či cholesterol. Je také vhodný pro diabetiky. Ibišek zlepšuje náladu, pomáhá při hubnutí, zlepšuje imunitu nebo uvolňuje menstruační křeče. Má vysoký obsah vitamínu C, provitamin A betakaroten, vitamíny B1, B6, niacin a důležité stopové prvky vápník, hořčík a železo. Působí silně močopudně.
Kdo doma Ibišek nemá, je tu možnost ho zakoupit např. zde. Ibišek se prodává i v čajových sáčcích.
Oba recepty jsou jednoduché. Nic se zdlouhavě nevaří. Ani sirup. Jen na začátku se dá vařit voda a pak už je to frk frk :D.
Ledový čaj:
2 litry vody
4 lžíce sušených ibiškových květů
Podle chuti meduňka, máta, citron, limeta
Na doslazení med nebo nějaký sirup
Lze i přidat rum
Do hrnce jsem si nalila vodu a dala ji vařit. Do vroucí vody jsem vložila květy ibišku. Krátce jsem je povařila a hrnec odstavila. Přidala jsem meduňku, citron a nechala deset minut stát. Po 10 minutách jsem čaj scedila a nechala vychladnout. Hotový čaj jsem přelila do skleněné lahve a dala vychladit. Do čaje můžete přidat rum, aby čaj dostal trochu ostřejší říz.
Sirup:
0,5 litru vody
3 lžíce sušených ibiškových květů
500 g cukru - bílý nebo třtinový
1 lžička kyseliny citronové
Do vroucí vody jsem vložila květy ibišku. Hrnec jsem odstavila, přiklopila a 1 hodinu jsem ibišek nechala vylouhovat. Po hodině jsem přisypala cukr, kyselinu citronovou, vše jsem promíchala a přiklopené jsem nechala za občasného promíchání stát 4 hodiny (cukr se rozpustí).
Poté jsem sirup scedila a přelila do čisté uzavíratelné lahve.
A takto je sirup i čaj hotový. Sirup má navíc krásně sytou červenou barvu.
Při přípravě nápojů nedávejte ibišku víc, než je uvedeno. Pokud by ho bylo příliš, nápoj by měl nahořklou chuť.
Komentáře
Okomentovat