Nashi koláč s mascarpone a mandlemi


V poslední době jsem hodně pracovala s křehkým těstem. A když se mi do rukou dostalo Nashi, což je taková jablko-hruška, tak bylo jasné, že ji použiji do dalšího videoreceptu a upeču Nashi koláč.
Pokud se vám nepodaří Nashi sehnat nebo vás nikdo neobdaruje, můžete ho nahradit právě jablky nebo hruškou.

Pokud pečete se mnou, máte už přípravu křehkého těsta v ruce. Pokud ne, nevadí. Ničeho se nebojte, určitě to zvládnete.




Na křehké těsto budete potřebovat:

150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
špetka soli
špetka moučkového cukru

V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček, je důležité těsto nepřepracovat. Posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu a popř. vývar podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se nám “vločky” neporušily), kterou dáme do fólie na hodinku odpočinou do ledničky. Rozehřejeme troubu na 190°C. Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy na koláč nebo dort, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži. Dáme předpéct na 25 minut do trouby.

Náplň:

90 g cukru krupice
250 g mascarpone
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
3 zralé hrušky
50 g plátků mandlí
citrónová šťáva (na případné pokapání ovoce, aby nezhnědlo)

Cukr, mascarpone, vejce a mouku vmícháme dohladka. Pracuji s metlou. Mascarpone se může snadno přešlehat. Nashi oloupeme, přepůlíme a zbavíme jádřince. Ovoce můžte ozdobně nařezat, jako já ve videoreceptu. Krém vlijeme na předpečený koláč, navrch pokladame hrušky a vše posypeme mandlemi. Pečeme na 180°C 35-40 minut.


Do náplně jsem nedávala skořici, ale věřím, že se shodneme na tom, že by se k Nashi, jablkům nebo hruškám náramně hodila, takže kdo chce, může ji přidat :).



Komentáře

Populární příspěvky