🍂 Dušičky s Dvě v troubě 🍁 Dušičky - rohlíkové pečivo


Měla jsem pro vás připravený další Halloweenský recept, ale řekla jsem si NE. Nebudeme přeci zapomínat na ty naše Dušičky. Listopad se blíží a právě na začátku tohoto měsíce se rozsvítí tisíce světýlek v zahradách posledního odpočinku, kam chodíme s kyticemi či věnečky za těmi, co jsme měli rádi a při svitu svíček jim věnujeme tichou vzpomínku.


Dušičky, jako pečivo je velmi starobylé, které se peklo zřejmě v celé Evropě a sloužilo zprvu jako obětní dar zemřelému. Pak jako almužna žebrákům o svátku Všech svatých a Památce zemřelých, ale také se dávalo příbuzným a sousedům při úmrtí člena rodiny.  Jedná se o tzv. rohlíkové pečivo.

A věděli jste, že dřív to u nás na Dušičky vypadalo stejně, jako teď na Halloween?

Asi přejdeme rovnou k receptu. Nic složitého to není, kynutého těsta se nemusíte vůbec bát, protože to zvládnete levou zadní :).


Suroviny:
500 g hladké mouky
30 g droždí
70 g cukru
70 g másla
1 vejce
špetka soli
250 ml vlahého mléka
400 g švestkových povidel
2 lžíce nejlépe nasekaných mandlí

1 vejce na potření

Nejprve jsem si připravila kvásek. 
Do vlažného mléka jsem přidala lžičku cukru, rozdrobila droždí, přidala lžičku mouky a vše zamíchala a na teplém místě nechala vzejít kvásek.

Mezitím jsem si do mísy nasypala hladkou mouku, cukr, špetku soli, přidala vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. V robotu jsem nechala vypracovat těsto. Nesmí se lepit na mísu a musí být hladké. Pokud by lepilo, přidejte trochu mouky.

Hotové těsto jsem přenesla na pomoučněnou plochu a krátce propracovala. Utvořila bochánek, vrátila do mísy, pomoučnila a na teplém místě nechala kynout hodinu.

Na pomoučněné ploše jsem vykynuté těsto rozválela válečkem na obdélník o tloušťce 1 cm a nakrájela kostky asi 6 x 6 cm. Na každou jsem dala lžičku povidel a zabalila.

A tady pozor. Zpočátku jsem klasicky vrchní cíp přilepila na ten spodní, ale během kynutí se mi těsto oddělilo, proto jsem ten vrchní cíp znovu přetáhla přes spodní a zasunula do spod těsta. No, podívejte se asi na video :).

Povrch každého kousku jsem potřela rozšlehaným vajíčkem a posypala mandlemi. Pekla jsem v troubě vyhřáté na 200°C 20 minut. Po 15 minutách doporučuji kontrolovat - každá trouba peče jinak.



A je hotovo. Během pečení se to doma krásně rozvonělo. Hotové pečivo je nadýchané a moc nám chutnalo. Určitě vyzkoušejte také :).

Komentáře

Populární příspěvky