Sypaný jablkový koláč
Tenhle koláč si zamilujete, protože samotný recept je tak snadný, že vám k němu stačí minimum cukrářského umu. Jednou ho můžete udělat s jablky a rozinkami, podruhé můžete k jablkům nebo do sypké směsi přidat ořechy. Do sypké směsi ořechy namelte najemno, k jablkům stačí nahrubo.
Po upečení je koláč na povrchu krásně křupavý. Servírovat ho můžete se šlehačkou nebo se zakysanou smetanou.
Suroviny:
1 kg jablek
200 g rozpuštěného másla
190 g krupice
190 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
60 g rozinek (mohou být namočené v rumu)
2 lžičky skořice
špetka soli
Nejprve si oloupejte a na kousky nakrájejte jablka. K jablkům přidejte rozinky a skořici. Vše promíchejte a mísu s jablky dejte zatím stranou.
Do jiné misky nasypte krupici, mouku, krupicový cukr, špetku soli a suchou směs promíchejte. Jednu polovinu směsi nasypte na dno plechu s vyšším okrajem. Já jsem použila plech o velikosti 26x20 cm.
Na směs dejte jablka smíchaná s rozinkami a skořicí. Jablka zasypte druhou polovinou suché směsi. Nakonec vše přelijte rozpuštěným máslem.
Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a koláč pečte 40 minut nebo dokud povrch nezezlátne. Já jsem koláč pekla 1 hodinu.
Po upečení nechte koláč vychladnout.
Komentáře
Okomentovat