Sypaný jablkový koláč


Tenhle koláč si zamilujete, protože samotný recept je tak snadný, že vám k němu stačí minimum cukrářského umu. Jednou ho můžete udělat s jablky a rozinkami, podruhé můžete k jablkům nebo do sypké směsi přidat ořechy. Do sypké směsi ořechy namelte najemno, k jablkům stačí nahrubo. 

Po upečení je koláč na povrchu krásně křupavý. Servírovat ho můžete se šlehačkou nebo se zakysanou smetanou.




Suroviny:

1 kg jablek

200 g rozpuštěného másla

190 g krupice

190 g polohrubé mouky

120 g krupicového cukru

60 g rozinek (mohou být namočené v rumu)

2 lžičky skořice

špetka soli

Nejprve si oloupejte a na kousky nakrájejte jablka. K jablkům přidejte rozinky a skořici. Vše promíchejte a mísu s jablky dejte zatím stranou.

Do jiné misky nasypte krupici, mouku, krupicový cukr, špetku soli a suchou směs promíchejte. Jednu polovinu směsi nasypte na dno plechu s vyšším okrajem. Já jsem použila plech o velikosti 26x20 cm

Na směs dejte jablka smíchaná s rozinkami a skořicí. Jablka zasypte druhou polovinou suché směsi. Nakonec vše přelijte rozpuštěným máslem. 

Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a koláč pečte 40 minut nebo dokud povrch nezezlátne. Já jsem koláč pekla 1 hodinu. 

Po upečení nechte koláč vychladnout.













Komentáře

Populární příspěvky