Trdelník na plechu
Tento recept budou někteří z vás určitě znát, protože je z webu Pekárnománie. Já jsem ho nedávno viděla nasdílený v jedné skupině, a řekla jsem si, že ho musím vyzkoušet a pro vás i natočit, protože recept je velice jednoduchý. Těsto je po upečení jako peříčko a ačkoli se nejedná o klasický Trdelník, tak i tento chutná výborně.
Místo lískových ořechů můžete na Trdelník použít mandle, vlašáky nebo směs ořechů. Kdo je nesmí, může trdelník jen zasypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
Suroviny:
450 g polohrubé mouky
250 ml mléka pokojové teploty
100 g krupicového cukru
80 g rozpuštěného másla
25 g droždí
3 lžíce rumu
3 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
150 g ořechů (lískové, mandle, vlašský ořech) - původní recept uvádí 200 g - 250 g
Domácí skořicový cukr:
na 90 gramů krupicového cukru dejte 10 gramů skořice
Pekárna
Do nádoby od pekárny nalijte mléko, máslo, rum a přidejte žloutky. Dále přisypte mouku, droždí, krupicový cukr, vanilkový cukr a sůl.
Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a pekárnu nechte pracovat. Těsto bude řidší, ale nemusíte se ničeho bát, krásně vykyne.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučněnou plochu a ještě ho propracujte. Bude se lepit, takže můžete přidat trochu mouky. Já jsem si celá dlaně zasypala moukou, aby se mi s těstem lépe pracovalo a nemusela jsem přisypávat příliš mouky.
Propracované těsto dejte na plech vyložený pečicím papírem a po celé jeho délce ho prsty roztáhněte. Ruce jsem si máčela ve vodě, aby mi šlo těsto lépe roztáhnout a nelepilo se. Doporučená velikost plechu je 27x35 cm. Větší plech by mohl způsobit, že těsto bude nízké a při pečení se vysuší. Těsto na plechu ještě nechte kynout na teplém místě až 30 minut.
Ze zbylých bílku si část odeberte, vidličkou je vyšlehejte a potřete jimi vykynuté těsto.
Těsto zasypte ořechy.
Plech vložte do trouby předehřáté na 180°C a trdelník pečte 20 - 25 minut.
Po vytažení plechu z trouby trdelník zasypte domácím skořicovým cukrem.
Robot nebo ruční zadělání těsta
Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. Zadělejte těsto.
Komentáře
Okomentovat