Bochánky (chlebík) se sladkým kondenzovaným mlékem
Sladký, bílý chlebík s kondenzovaným mlékem. Lahodný, měkký, nadýchaný ve tvaru malých bochánku. Pro mě úplná novinka, po které se doma jen zaprášilo.
Malé bochánky si můžete dát k snídani nebo k večeři namazané třeba marmeládou. A i druhý den jsou stále výborné.
V tomto receptu najdete postup jak pro domácí pekárnu, tak i pro zadělání těsta v robotu.
Suroviny (24 bochánků):
500 g hladké mouky
340 g mléka pokojové teploty
60 g krupicového cukru
50 g sladkého kondenzovaného mléka
40 g rozpuštěného másla (pro zadělání v robotu nebo ručně mějte máslo na kostičky o pokojové teplotě)
7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)
1/2 lžičky soli
Domácí pekárna
Do nádoby od pekárny nalijte mléko, máslo a sladké kondenzované mléko. Přisypte droždí a vše v nádobě promíchejte. Dále přisypte cukr, mouku a sůl. Nádobu se všemi surovinami vložte do pekárny, navolte program těsto a pekárnu nechte pracovat.
Na začátku jsem pekárně pomohla dostat mouku ode stěn nádoby, ale jinak nebylo potřeba nic přidávat - mouku nebo mléko. Z uvedené dávky surovin vzniklo krásně těsto.
Hotové těsto si přendejte na pomoučněnou pracovní plochu a odkrajujte z něj kousky o 40 g. Celkem jich budete mít 24. Z každého dílu těsta vytvarujte bochánek a vraťte ho zpět na pomoučněnou pracovní plochu. Všechny bochánky lehce zasypte hladkou moukou, zakryjte je potravinovou folií a nechte 15 minut kynout.
Po 15 minutách folii stáhněte. Vezměte si bochánek a na pracovní ploše ho prsty roztáhněte. Poté ho zabalte. Nejprve přehněte vrchní část, poté strany a nakonec spodní část. Opět v rukou tvarujte bochánky, které vkládejte na plech vyložený pečícím papírem i po stranách. Jakmile budete mít všech 24 bochánků hotových, opět je zakryjte folií a nechte je kynout 45 minut.
Před pečením bochánky lehce zasypte hladkou moukou, vložte je do trouby předehřáté na 160°C a pečte je 20 - 25 minut. Po upečení nechte bochánky zcela vychladnout.
Robot nebo ručně
Po 15 minutách folii stáhněte. Vezměte si bochánek a na pracovní ploše ho prsty roztáhněte. Poté ho zabalte. Nejprve přehněte vrchní část, poté strany a nakonec spodní část. Opět v rukou tvarujte bochánky, které vkládejte na plech vyložený pečícím papírem i po stranách. Jakmile budete mít všech 24 bochánků hotových, opět je zakryjte folií a nechte je kynout 45 minut.
Před pečením bochánky lehce zasypte hladkou moukou, vložte je do trouby předehřáté na 160°C a pečte je 20 - 25 minut. Po upečení nechte bochánky zcela vychladnout.
Komentáře
Okomentovat