Bochánky (chlebík) se sladkým kondenzovaným mlékem



Sladký, bílý chlebík s kondenzovaným mlékem. Lahodný, měkký, nadýchaný ve tvaru malých bochánku. Pro mě úplná novinka, po které se doma jen zaprášilo. 

Malé bochánky si můžete dát k snídani nebo k večeři namazané třeba marmeládou. A i druhý den jsou stále výborné.

V tomto receptu najdete postup jak pro domácí pekárnu, tak i pro zadělání těsta v robotu.



Suroviny (24 bochánků):

500 g hladké mouky

340 g mléka pokojové teploty

60 g krupicového cukru

50 g sladkého kondenzovaného mléka

40 g rozpuštěného másla (pro zadělání v robotu nebo ručně mějte máslo na kostičky o pokojové teplotě)

7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvého droždí)

1/2 lžičky soli


Domácí pekárna

Do nádoby od pekárny nalijte mléko, máslo a sladké kondenzované mléko. Přisypte droždí a vše v nádobě promíchejte. Dále přisypte cukr, mouku a sůl. Nádobu se všemi surovinami vložte do pekárny, navolte program těsto a pekárnu nechte pracovat. 

Na začátku jsem pekárně pomohla dostat mouku ode stěn nádoby, ale jinak nebylo potřeba nic přidávat - mouku nebo mléko. Z uvedené dávky surovin vzniklo krásně těsto.

Hotové těsto si přendejte na pomoučněnou pracovní plochu a odkrajujte z něj kousky o 40 g. Celkem jich budete mít 24. Z každého dílu těsta vytvarujte bochánek a vraťte ho zpět na pomoučněnou pracovní plochu. Všechny bochánky lehce zasypte hladkou moukou, zakryjte je potravinovou folií a nechte 15 minut kynout.

Po 15 minutách folii stáhněte. Vezměte si bochánek a na pracovní ploše ho prsty roztáhněte. Poté ho zabalte. Nejprve přehněte vrchní část, poté strany a nakonec spodní část. Opět v rukou tvarujte bochánky, které vkládejte na plech vyložený pečícím papírem i po stranách. Jakmile budete mít všech 24 bochánků hotových, opět je zakryjte folií a nechte je kynout 45 minut.

Před pečením bochánky lehce zasypte hladkou moukou, vložte je do trouby předehřáté na 160°C a pečte je 20 - 25 minut. Po upečení nechte bochánky zcela vychladnout.




Robot nebo ručně

Do mísy nalijte mléko, kondenzované mléko, přisypte droždí a cukr, mouku a sůl. Zapněte robot a nechte ho pracovat 7 minut. Stejně postupujte, pokud zaděláváte těsto ručně. Po 7 minutách přidejte změklé máslo a těsto propracovávejte dalších 15 minut. Tady se asi vyplatí mít toho robota :).

Těsto si přendejte na pracovní plochu a ještě ho ručně propracujte. Vytvořte z něj kouli, kterou dejte do mísy, jejíž dno zasypte trochou mouky. Povrch těsta také zaprašte moukou. Mísu zakryjte víkem nebo utěrkou a těsto nechte kynou 60 minut.  

Hotové těsto si přendejte na pomoučněnou pracovní plochu a odkrajujte z něj kousky o 40 g. Celkem jich budete mít 24. Z každého dílu těsta vytvarujte bochánek a vraťte ho zpět na pomoučněnou pracovní plochu. Všechny bochánky lehce zasypte hladkou moukou, zakryjte je potravinovou folií a nechte 15 minut kynout.

Po 15 minutách folii stáhněte. Vezměte si bochánek a na pracovní ploše ho prsty roztáhněte. Poté ho zabalte. Nejprve přehněte vrchní část, poté strany a nakonec spodní část. Opět v rukou tvarujte bochánky, které vkládejte na plech vyložený pečícím papírem i po stranách. Jakmile budete mít všech 24 bochánků hotových, opět je zakryjte folií a nechte je kynout 45 minut.

Před pečením bochánky lehce zasypte hladkou moukou, vložte je do trouby předehřáté na 160°C a pečte je 20 - 25 minut. Po upečení nechte bochánky zcela vychladnout.










Komentáře

Populární příspěvky