Švestkový koláč (ze špaldové mouky)

 


Koláč vonící po skořici  s oblíbeným ovocem pozdního léta - a to jsou švestky. Navrch křupavá maková posypka. S koláčem není moc práce, a přes to chutná skvěle.

Na koláč můžete použít i mražené švestky, je však důležité z nich odstranit kousky ledu a otřít je, aby se těsto nerozmočilo.




Suroviny:
250 g špaldové celozrnné mouky
250 ml mléka
50 g třtinového cukru
2 lžičky skořice
2 lžíce oleje
1 balení prášku do pečiva
švestky (já měla 8 menších)

Maková posypka:
50 g třtinového cukru
40 g celozrnné špaldové mouky
40 g másla
15 g umletého máku

Nejprve si připravte posypku. Do misky nasypte mouku, mák, cukr a máslo. Ze všech surovin vytvořte posypku a tu zatím uložte do lednice.

Na koláč si připravte mísu a do ní nasypte mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a všechny suché suroviny promíchejte. Dále přilijte mléko, olej a vytvořte těsto. Pokud je těsto příliš husté, přilijte dle potřeby ještě mléko. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby se dalo ve formě rozetřít do stran.

Do vymazaného a moukou vysypaného plechu vlijte těsto a rozetřete ho. Použít můžete i koláčovou formu. Plech stačí menší velikosti. 

Na těsto dejte omyté, osušené a vypeckované švestky řeznou stranou nahoru. Na závěr koláč zasypte posypkou. 

Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte ho 40 - 45 minut. Poté ho nechte důkladně vychladnout.



Komentáře

Populární příspěvky