❄ Vánoční edice ❄ Staročeské pracny / Medvědí tlapky


Někdo jim říká pracny někdo medvědí tlapky. Tak či tak, jedná se o další oblíbené vánoční cukroví. Toto formičkové cukroví vám během pečení krásně provoní byt či dům skořicí a hřebíčkem.

Pracny skladujte v chladné místnosti, aby byly křehké. Je třeba je nechat řádně „proležet“, aby do Vánoc získaly tu správnou chuť.




Těsto:
150 g hladké mouky
120 g namletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
100 g másla
1 lžička kakaa
1 celé vejce
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku 

Na obalení:
100 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry

Trochu másla na vymazání formiček

Do mísy nasypte mouku, ořechy, cukr, skořici, hřebíček a kakao. Dále přidejte vejce, máslo a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho v lednici odpočinout do druhého dne. 

Druhý den vyndejte těsto z lednice a nechte ho povolit. Mezitím si rozpusťte kousek másla a vymažte jim všechny formičky. 

Z těsta odebírejte kousky a prsty ho vtlačte do formičky tak, aby uprostřed vznikl důlek. Během pečení se pracny nafouknou. Dejte pozor, aby těsta ve formičce nebylo příliš a neměli jste některé pracny málo propečené. Formičky s těstem si vyskládejte na plech.

Pracny pečte v troubě předehřáté na 180°C 8 - 10 minut. Upečené pracny nechte krátce vychladnout. 

Vyklepávám je ve chvíli, kdy mě formička nepálí do prstů. Pracny jdou z formiček krásně ven a na tuto dávku těsta již nebylo potřeba znovu formičky před plněním vymazávat.

Pracny nechám ještě chvíli chladnout. Neobaluji je v cukru příliš horké. Cukr by natáhl vlhkost a zmokval by. 







Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky