Svatomartinské koláče se švestkami - Posvícenské koláče




Posvícenský koláč se „nesuší” v troubě na plechu, ale o posvícení v každé chalupě se protápí pec jednou, dvakráte neb vícekráte dle hostí, domácích a dle potřeby.  Koláče se dělaly s mákem (to se rozumí samosebou), s povidly, (z hrušek, jablek i švestek), jíchové, skořicové, s homolkou, tvarohové, české i německé, skládané i „rozpláclé", jednoduché i s trojím mazáním, na plechu, papíře i javorových listech... Těmi se zve, ty projdou celou obec, jsou předkládány na zkušebný zub, prohlíženy se všech stran, a pak se teprve pronáší  o nich soud: „Ty placky jsou jako houžev.” nebo „Ten Boží dar jest jako dort.” Jenom když jsou kvasnice čerstvé a pec v pořádku. Dělnic jest dost. Celá ženská přízeň se dostaví a táhne od stavení ke stavení. (zdroj Wikipedie)


                            

Těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
80 g rozpuštěného másla
75 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždí
1 celé vejce
špetku soli

Drobenka:
60 g másla
60 g hrubé mouky
60 g krupicového cukru

cca 500 g švestek
1 vejce na potření koláčů

Těsto jsem zadělala v pekárně. Nejprve jsem do nádoby dala všechny mokré suroviny, mléko i máslo bylo vlažné. Poté jsem přisypala mouku a zbylé suché suroviny. Rozdrobené droždí jsem zasypala cukrem a sůl jsem dala do druhého rohu nádoby, aby se nedostalo k droždí.
Na pekárně navolte program těsto a nechte ji pracovat. 

Zadělání těsta v robotu nebo ručně. Mouku do mísy, důlek, do něj droždí, zasypat lžičkou cukru (to droždí), zalít trochou vlažného mléka a cca 20 minut nechat na teplém místě vzejít kvásek. Ke kvásku potom zbylé ingredience. Jen tedy sůl nedávejte přímo do kvásku, ale někam ke stěně mísy. Zadělejte těsto a nechte ho minimálně 1 hodinu kynout.

Než těsto vykyne, připravte si drobenku z másla, hrubé mouky a krupicového cukru. Ze všech surovin rukou vypracujte drobenku.

Vykynuté těsto přendejte na pracovní plochu a krátce propracujte. Rozdělte ho na 12 ks. Já si těsto zvážila, aby byl každý koláč stejný. S těstem se dobře pracuje, není tedy potřeba ho podsypávat moukou. Z odvážených kusů těsta vytvořte bochánky.

Bochánky nechte ještě 10 minut kynout pod potravinovou fólií.

Mezitím si připravte švestky. Mně stačilo půl kila švestek, které jsem nožem rozpůlila a zbavila pecky. V misce si rozšlehejte 1 celé vejce.

Po 10 minutách stáhněte z bochánků fólii a začněte tvořit koláče. Bochánek zmáčkněte, vytvořte okraje a přeneste na plech. Pokud je potřeba, znovu vytlačte okraj koláče (např. dnem skleničky). Těsto potřete rozšlehaným vejcem. Doprostřed koláče dejte švestky - řeznou stranou dolů. Nakonec koláče zasypte připravenou drobenku. 

Plech s koláči vložte do trouby předehřáté na 200°C a pečte je 20 minut. 

Upečené koláče nechte vychladnout a podávejte je posypané cukrem.





Komentáře

Populární příspěvky