Makový koláč s blumami



S Ondráškem jsem pro vás připravili makový koláč s blumami. Koláč je krásně nadýchaný a dle slov mého manžela, je lepší jak klasický makovec. Navíc neobsahuje žádnou mouku.

Blumy jsem měla kyselejší, což bylo výhodou. Koláč je sám o sobě dost sladký (proto ani nedoporučuji kupovat mletý mák, který obsahuje cukr) a kyselejší chuť blum koláč krásně doplňuje.


Suroviny:
200 g čerstvě namletého máku
80 g rozpuštěného vychladlého másla
80 g moučkového cukru
50 g krupicového cukru
5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
4 - 5 blum
špetka soli

Glazura:
Ostružinová marmeláda
1 lžíce rumu

Nejprve si připravte formu na koláč, kterou vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Blumy omyjte a osušte, a ostrým nožem z nich nakrájejte slabé plátky. V míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do pěny. Poté k bílkům přisypte krupicový cukr a vyšlehejte je dotuha.

Žloutky vyšlehejte do pěny s moučkovým cukrem. V rendlíku si rozpusťte máslo, přidejte k němu pár lžic žloutkové pěny a vše pomocí metli spojte. Poté směs přelijte zpět do mísy ke žloutkům a opět důkladně promíchejte.

Do žloutkové pěny po částech zapracujte čerstvě namletý mák. Stěrkou vložte do těsta sníh a opatrně ho zapracujte. Těsto jen obracejte a nadlehčujte, dokud vše nebude promísené.

Hotové těsto vlijte do formy na koláč. Na povrch těsta vyskládejte blumy.

Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 180°C a koláč pečte 35 minut. 

Dále si připravte glazuru. Na tu jsem použila 2 lžíce ostružinové marmelády. Tu jsem promíchala se lžící rumu a propasírovala přes síto, aby v marmeládě nebyly pecičky.

Upečený koláč vyndejte z trouby a potřete marmeládou. Díky ní bude povrch koláče lesklý.







Komentáře

Populární příspěvky