Cars cake, Blesk McQueen, bílkovo- máslový krém



Další video, které jsem pro vás natočila je na dort, který si přál Ondra na svou oslavu narozenin a je to, jak by řekl, "mekvínovský" dort. Recept zde najdete na bílkovo-máslový krém, který jsem do dortu použila.


Na dort jsem použila dva světlé a dva tmavé korpusy. Aby mi vznikla šachovnice, korpusy jsem vykrojila. Jakmile jsem měla všechny korpusy vykrojené, začala jsem je skládat. Do světlého jsem vložila tmavý korpus a pak opět světlý. U tmavého korpusu to bylo opačně.


Korpus jsem pekla podle receptu zde. Měla jsem 20 cm formu, takže jsem se držela suroviny, které jsou u receptu psaný. Myslela jsem si, že mi korpus vyskočí natolik, abych ho jen prokrojila a měla dva. Bohužel se tak nestalo a korpusy jsem musela péct 4x. Korpus je krásně nadýchaný, ale příště se budu držet receptu, podle kterého už peču roky.


Jo a autíčka na dort jsem koupila :).



Světlý korpus:
90 g hladké mouky
90 g krupicového cukru
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
3 lžíce oleje
Špetka soli


Tmavý korpus:
70 g hladké mouky
90 g krupicového cukru
20 g kakaa
3 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
3 lžíce oleje
1 lžička černého gelového barviva
Špetka soli

Postup sem zkopíruji. U kakaového korpusu jsem ve fázi, kdy jsem do bílků zašlehávala olej a žloutky, přidala gelové barvivo.

Na začátek připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat).

Zároveň v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10 cm od dna trouby).

Zapneme troubu na 150°C ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát.

Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky dáme do malé misky bokem. Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3 x) přisypáváme cukr a stále šleháme.

Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošklivá, hutná placka.

Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách. Vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat...a takto vše 5 x.

Mouku a kakao odvážíme a přes síto prosejeme na žloutkovo-sněhovou směs. Tím proséváním zabráníme hrudkám a mouka se provzdušní. Vařečkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.

Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně propadlý...ono se to pak pečením srovná a nedělá se navrchu boule.

Formu dáme do trouby - nemlaťte s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne a pečeme 40 minut. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položte na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a musíte to své vychytat.

Po 40 minutách vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

Hotový korpus necháme na mřížkách sporáku asi 5 minut odpočinout, pak nožem projedeme boky a uvolníme, případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

Krém na dort mám z tohoto blogu. Dělala jsem dvojitou dávku, která byla tak akorát na dort. Opět recept zkopíruji. Krém jsem dělala poprvé. Měla jsem z toho trochu strach, ale ve výsledku jsem z něj byla nadšená. Postup opět kopíruji.



Bílkovo-máslový krém:
60 g bílků
106 g cukru krupice
180 g másla
špetka soli

Máslo rozkrájejte na malé kostičky a nechte při pokojové teplotě lehce změknout. Bílky dejte společně s cukrem a špetkou soli do mísy, za občasného míchání zahřejte v páře. Já to zahřívám rovnou v míse od robota, ve které pak šlehám. Jakmile bílky dosáhnou teploty 71 stupňů, sejměte z páry a při nejvyšších otáčkách šlehejte cca 7 minut. Pak trochu snižte rychlost a začněte přidávat kostičky másla, až do úplného spotřebování. Krém promíchejte, setřete z boků mísy a ještě chvilku prošlehejte na nejvyšší otáčky, až je krém lehký a nadýchaný. 

V tomto okamžiku můžete krém rovnou použít na zdobení cupcakes, promazání dortu nebo slepení makronek či cukroví. Skvěle se hodí také na obmazání potahovaného dortu. Do krému můžete přidat libovolnou příchuť či přísadu. Cokoliv budete do krému přidávat, musí mít přibližně stejnou teplotu. Pokud by přísada, např. ovocné pyré, bylo studené, krém se může srazit. 

Tipy na ochucení krému:
čokoládový - přidejte 100 g rozpuštěné zchladlé hořké čokolády
vanilkový - přidejte mletou vanilku, extrakt nebo vanilkovou pastu
malinový - přidejte malinové pyré, zašlehávejte postupně 
pistáciový - přidejte pistáciovou ochucovací pastu
citronový - přidejte citronovou šťávu, zašlehávejte postupně

Pak přišlo na řadu sestavení dortu. Na korpus se světlým krajem jsem namazala marmeládu a následně krém. Další korpus je s tmavým krajem. Takto je potřeba korpusy prostřídat.
Na poslední korpus jsem už marmeládu nedávala, celý dort jsem pomazala krémem a dala ho do lednice zatuhnout.

Dort je potřeba potáhnout, a tak jsem si rozválela marcipán, který jsem na dort pomocí válečku přenesla a uhladila ho. V některých částech mi dort popraskala a nešel mi uhladit, ale tyto nerovnosti jsem se snažila zakrýt následným zdobením.




Komentáře

Populární příspěvky