Ovocný clafoutis




Clafoutis jsem už pekla asi 3x a ani jednou jsem ho sem nedala a málem ho nevyfotila, takže provádím nápravu a přikládám recept. Až nebudete vědět co, tak určitě tohle.


Použít můžete jakékoli ovoce. Prostě to, co máte rádi. Pokud budete mít kyselejší ovoce, přidejte klidně víc cukru do těsta. V tomto dezertu je také spousta mléka. Výsledek je takový, že se nejedná o žádnou buchtu, která vás bude dusit, ale tento dezert spíše připomíná pudink. Moc dobrý pudink. 

Jedná se o francouzský dezert a originální recept, který je s třešněmi, je z francouzského regionu Limousinje. Je to taková francouzská obdoba naší české bublaniny.

Těsto vám v troubě koncem pečení naběhne a po vyndání z trouby klesne - neděste se, je to v pořádku.

Uvedená doba pečení je 45 minut - opět záleží, jak vám trouba peče, takže já peču dozlatova, protože tady se píchat do těsta nebude.

Tak jdeme na to.

Suroviny:

750 - 1000 g třešní nebo jiný druh ovoce
600 ml mléka 
175 g hladké mouky 
špetka soli 
4 vejce 
100 g moučkového cukru + na posypání 
1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr 
lžíce másla na vymazání formy + cukr krystal ma vysypání formy


Troubu si předehřejeme na 190˚ C.

V misce smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme postupně všechny vajíčka a promícháme. Nakonec přilijeme mléko s vanilkovým extraktem. Lehce šleháme, až nám vznikne řidší těsto. 
Formu si vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dno pokryjeme třešněmi. V tradičním receptu je typické nechat třešně nevypeckované, dodají koláči správnou mandlovou příchuť, která se z pecek uvolňuje během pečení. Navíc by se mohly třešně bez pecek v těstě roztéct.
Na rozložené třešně nalijeme těsto a pečeme 45 minut. Před podáváním posypeme koláč moučkovým cukrem.
Tento dezert můžete podávat se zmrzlinou a dozdobit vychlazenou smetanou.

Tak dobrou chuť.

Clafoutis v Divadelním klubu Klicperova divadla.






Komentáře

Populární příspěvky