Jablečná bublanina

Ještě, že nepeču jen pro sebe, jinak by tu nebyla žádná fotka toho, co tvořím ve spěchu, pod tlakem, s dítětem v jedné ruce a mixérem v druhé... No, to zase přeháním, ale občas je to fakt mazec a většinou dopeču až večer, a to se zase moc dobrý fotky dělat nedají... No, ale díky donášce do Divadelního klubu o nic nepřijdete.

Tohle není ta klasická bublanina, jak ji známe. Je tam spousta jablek a řekla bych, že těsto sem tam potkáte. Kdo chce těsta potkat více, nechť ubere na jablkách.

Opět je to velice jednoduchý recept, na kterým si zaručeně pochutnáte.
Já se přiznávám, že jsem pro sebe nestihla napéct, a tak jsem si přidrzle v kavárně jeden kousek koupila a doma se tím nacpala.

Jablečná bublanina v Divadelním klubu Klicperova Divadla

Suroviny:

600 g jablek
3 větší vejce
70 g másla
100 g krupicového cukru
110 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
1 skořicový cukr nebo jen skořice
špetka soli
1 citron
vanilkový cukr na posypání

Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

Máslo roztopíme v kastrolku a necháme lehce vychladnout. Mezi tím si připravíme jablka, oloupeme je, zbavíme jádřinců, nakrájíme na větší kostičky a promícháme se šťávou z jednoho citronu, aby nezhnědly a skořicovým cukrem (skořice).

Vejce vyšleháme spolu s cukrem metličkou nebo v robotu do pěny, tenkým proudem do nich přiléváme za stálého šlehání vlažné máslo. Na závěr jen velmi krátce zašleháme mouku prosátou s práškem do pečiva a solí a vmícháme jablka i se šťávou.

Těsto nalijeme do dortové formy, uhladíme na povrchu a pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

Před podáváním poprášíme vanilkovým nebo moučkovým cukrem. Můžeme podávat také se lžičkou kysané smetany nebo crème fraîche.

Dobrou chuť.

Komentáře

Populární příspěvky