Kynuté pletence s mandlovou náplní


Pletence jsou krásně nadýchané a náplň je vážně skvělá. Pokud doma nemáte mandlovou mouky, můžete namlet například lískové ořechy. Vanilkový extrakt snadno nahradíte vanilkovým cukrem. Při závěrečném pomazávání pletenců jsem do másla přidala trochu vanilkového extraktu, aby pletence více voněly vanilkou.


Těsto:
400 g hladké mouky
200 ml mléka
70 g krupicového cukru
50 g rozpuštěného másla
20 g rozdrobeného droždí
1 vejce
1/2 lžičky soli

Náplň:
100 g mandlové mouky
100 g krupicového cukru
40 g změklého másla
40 ml smetany ke šlehání
1 žloutek
lžičku vanilkového extraktu

Rozpuštěné máslo na potření pletenců
Moučkový cukr

Do nádoby od pekárny nalijte mléko, rozpuštěné máslo, vejce a přisypte hladkou mouku. Do důlku v mouce nasypte rozdrobené droždí, do jednoho rohu nádoby nasypte cukr a do druhého sůl. Nádobu vložte do pekárny, navolte program těsto a pekárnu nechte pracovat.

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Do mísy dejte změklé máslo, mandlovou mouku, žloutek, cukr, smetanu ke šlehání, vanilkový extrakt a vše vymíchejte nejlépe stěrkou.

Vykynuté těsto si přendejte na pomoučněnou plochu a vyválejte ho. Na těsto dejte náplň a rozetřete jí. Vrchní část těsta nechte bez náplně.

Těsto nepotřené náplní přehněte směrem dolů na náplň, ale ne úplně dolů na kraj těsta. Jen doprostřed (doporučuji podívat se na video😁) . Spodní část těsta přiložte na těsto z vrchní části. Vytvořte tak obdélník. Boční strany těsta přehněte a uzavřete.

Uzavřené strany těsta odřízněte a dále odkrajujte těsto o šířce 4 cm. Každý kousek těsta v ruce 2x přetočte. Vytvořte něco jako spirálu.

Těsto vkládejte na plech, pomažte ho vodou a nechte pod utěrkou kynout ještě 30 minut.

Po 30 minutách jednotlivé kousky pomašlujte žloutkem rozmíchaným v troše vody.

Plech vložte do předehřáté trouby na 180°C a pletence pečte asi 20 minut. Po upečení jednotlivé kousky pomažte rozpuštěným máslem. Vychladlé pletence poprašte moučkovým cukrem.






Komentáře

  1. Dobrý den, prosím tou mandlovou moukou se rozumí mleté mandle nebo je to nějaký zvláštní druh mouky? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky