Kynutý borůvkový koláč s drobenkou


Jak se zmiňuji ve videu, a platí to stále, v lednici se mi nějak přemnožilo droždí, a než abych ho musela vyhazovat, budu se snažit ho co nejdříve zužitkovat a tak se těď budou videorecepty asi točit kolem kynutého těsta.



Na Instagramu jste si odhlasovali, že tento videorecept chcete už dnes a tak vám plním vaše přání. Dneska tu mám jihočeský koláč, zvaný podciperák, u nás ve východních Čechách zvaný metýnka. Ať se vyhneme debatám o tom či onom - vím já, kde se tomu všude říká metýnka??? :)

Já jsem tenhle koláč strašně dlouho neměla a tak jsem se do něj po upečení s chutí zakousla, ale musela jsem se držet zpátky, protože jsem ho pekla hlavně pro babičku a ostatní zúčastněné rodinné oslavy, a ti si pochutnali také.


Množství surovin je na velký plech. Použila jsem plech o rozměrech  asi 42 x 33 cm a klidně bych použila menší. Pokud máte jooo malý plech, použijte suroviny z poloviční dávky.

Těsto:
150 g hl. mouky
150 g polohrubé mouky
30 g droždí
60 g krupicového cukru
1 balíčkem vanilkového cukru
200 ml mléka 
Špetka soli
Citronová kůra z 1 citronu
2 žloutky
80 g tuku (použila jsem 40 g másla a 40 g sádla, vždy dávám sádlo do kynutého těsta, aby bylo křehčí)
Malý panák Rumu

Drobenka:
125 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
80g másla

Borůvky:
1 kg očištěných a okapaných borůvek
100 g medu

Do mísy od robota jsem nasypala hladkou mouku, polohrubou mouku a promíchala je. Do mouky jsem udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila droždí a zasypala ho lžicí krupicového cukru. Droždí s cukrem jsem zalila trochou vlažného mléka, vše zasypala moukou, přikryla utěrkou a na teplém místě jsem nechala vzejít kvásek. Trvalo to asi 15 minut.

Následně jsem ke kvásku přidala špetku soli, zbylý cukr s 1 balíčkem vanilkového cukru, citronovou kůru, žloutky, tuk, který jsem si rozpustila, přilila k němu zbytek mléka, které mi tuk ochladilo a vše jsem vlila do mísy. Nakonec jsem přilila ještě malého panáka rumu.

Zapnula jsem robota a nechala ho vypracovat těsto. Podle potřeby, když se mi zdálo těsto příliš řídké, přidala jsem trochu mouky. Jak polohrubé, tak i hladké. Nakonec těsto nebylo úplně hladké a maličko lepilo, tak jsem ho ještě krátce propracovala pěkně ručně vařečkou a hned to bylo o něčem jiném.

Hotové těsto jsem poprášila moukou, zakryla utěrkou a nechala kynout alespoň hodinu na teplém místě.

Něž těsto vykynulo, připravila jsem si drobenku z hrubé mouky, moučkového cukru a másla. Vše jsem ručně zpracovala a hotovou drobenku jsem uložila do lednice.

Dále jsem si připravila omyté a okapané borůvky. Do mísy k borůvkám jsem přidala med a vše jsem promíchala.

Vykynuté těsto jsem vyklopila na plech o velikosti asi 42 x 33 cm vyložený pečícím papírem a rovnoměrně mokrými prsty jsem těsto roztahala do stran. Snažila jsem se udělat i maličko vyšší okraje. Pokud chcete, aby měl po upečení  koláč spodní silnější vrstvu těsta, použijte menší plech.

Na těsto jsem pokladla borůvky smíchané s medem a zasypala je drobenkou. Okraje těsta jsem potřela rozšlehaným vejcem s trochou rumu a koláč takto nechala ještě 10 minut odpočívat.

Poté jsem pekáč vložila do předem vyhřáté trouby na 180°C a pekla ho 30 minut.

Po upečení jsem nechala koláč vychladnout a poté ochutnala. Koláč je krásně vláčný a druhý den na rodinné oslavě se po něm hned zaprášilo.



Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky