Švédský sypaný tvarohový koláč

Jednoduchý, málo pracný, skoro žádné nádobí. Značka ideál

Mám pro Vás recept na tento koláč. Koláč s křupavou krustičkou a báječnou chutí másla. A samozřejmě s chutí tvarohu


Švédský sypaný koláč s tvarohem


Suchá směs

2 a ½ hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva (použila jsem Prdopeč bez fosfátů)

Tvarohová náplň

3 balení měkkého tvarohu (3 x 250 g)
3 celá vejce
1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučka
hrst sušených hrozinek/brusinek nebo obojí

rum na namočení hrozinek/brusinek

150 g másla


Troubu předehřejeme na 180 °C.

Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Polovinu směsi nasypeme na plech vyložený pečícím papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru a hrozinek/brusinek (předem namočené v rumu). Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečící nádobě a zasypeme druhou polovinou suché směsi. 

Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby. Koláč je hotov za 45 minut, což také poznáme dle zlatého máslového povrchu koláče a neopakovatelné vůně, která tento proces pečení provází.

-----------------------------------------------------

Na internetu jsem se dočetla, že z tohoto koláče je prdopreč dost cítit, proto jsem sáhla po tom bez fosfátů. Koupíte ho např. v Bazalce a dalších Bio obchodech.

V receptu byla použitá forma na pečení o rozměrech 28x34 cm. Příště zkusím menší. Takto je koláč dost nízký.


Komentáře

Populární příspěvky