Bílkový chlebíček s mákem a citronovou polevou - 🐰 Velikonoční edice 🐣


Bílkový chlebíček si můžete dopřát nejen na Vánoce, ale i v době velikonočních svátků. A protože mi v lednici zbylo velké množství bílků, byl chlebíček jasnou volbou. Rozhodla jsem se nedělat klasický s kandovaným ovocem, ale makový s citronovou polevou.

Kdo nemá tyto polevy rád, tak ji samozřejmě vynechá. Já ji zvolila, protože citron k máku neodmyslitelně patří. A myslím si, že pro milovníky makovce je tento chlebíček jasná volba.



Suroviny:
240 g bílků (cca 7 vajec)
170 g hladké mouky
170 g moučkového cukru
150 g mletého máku
125 g rozpuštěného másla
1 balení vanilkového cukru
1 balení prášku do pečiva 

Poleva:
180 g moučkového cukru
1 lžíce oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce horké vody

Do mísy od robota nelijte bílky, množství odpovídá asi sedmi vejcím - záleží na velikosti vajec. Bílky šlehejte do pěny a poté přisypte oba cukry. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Zatímco se bílky šlehají, připravte si mouku, ke které přisypte prášek do pečiva a vše promíchejte. Dále si připravte mletý mák a máslo.

K bílkům postupně vmíchejte zbývající suroviny. Buď ručně nebo pokračujte v robotu. Těsto ještě v míse důkladně promíchejte stěrkou. 

Připravené těsto nalijte do chlebíčkové formy, rovnoměrně ho rozetřete a dejte péct do trouby předehřáté na 200°C. Chlebíček jsem pekla 40 minut. Po upečení nechte chlebíček důkladně vychladnout.

Mezitím si připravte citronovou polevu z moučkového cukru, ke kterému přidejte olej, citronovou šťávu a vodu. Vše vymíchejte v hladkou polevu. Pokud by byla poleva příliš hustá, přidejte ještě po lžíci vody a citronové šťávy. Takto postupujte, dokud nebudete s polevou spokojení.

Vychladlý chlebíček vyklopte z formy a polijte ho polevou. 





Komentáře

Populární příspěvky