Švestkový crumble


Jak jsem se již zmiňovala na Instagramu, dostali jsme švestky, a tak mám pro vás recept na vynikající švestkový crumble.

U tohoto dezertu je skvělé to, že můžete použít jakékoliv ovoce. A samozřejmě je i spousta variant drobenky. Místo klasické můžete udělat například vločkovou. Já jsem dělala klasickou drobenku, jen místo bílé mouky jsem použila špaldovou mouku.


Na téhle dobrotě je skvělé to, že je poměrně rychle hotová. Rychlá je nejen příprava, ale i pečení. No a fakt z toho vyjde neskutečná dobrota. Taková dobrota, že v ten den, kdy jsem crumble pekla, jsme se vyprdli i na oběd a nacpali si pupky tímto :).

Recept je velmi jednoduchý, tak se do něj pustíme.


Suroviny (1 zapékací mísa nebo 6 malých misek):
0,5 kg vypeckovaných a na malé kousky nakrájených švestek
50 g lžíce třtinového cukru (lze úplně vynechat)
2 lžíce rumu
skořice (od oka)
máslo na vymazání formy

Drobenka:
150 g špaldové mouky
75 g másla
75 g třtinového cukru
1 žloutek

Zakysaná smetana na ozdobu

Nejprve jsem si připravila drobenku. Do mísy jsem nasypala mouku, změklé máslo, třtinový cukr a žloutek. Všechny suroviny jsem prsty propracovala a hotovou drobenku uložila do lednice.

Dále jsem si vypeckovala švestky a nakrájela je na menší kousky. Švestky jsem dala do větší mísy a přisypala k nim třtinový cukr. Ten můžete klidně vynechat - ovoce je samo o sobě sladké. My závisláci tam cukr dáme :). Ke švestkám jsem přilila malého panáka rumu a přidala od oka skořici. Vše jsem promíchala a dala stranou.

Crumble můžete udělat buď v klasické koláčové formě nebo můžete použít malé zapékací misky. Zvolenou formu vymažte máslem. Švestky plňte do tři čtvrtě misky. Nebojte se je naplnit, ovoce při pečení  ztratí svůj objem. Pak už jsem jen na ovoce navrstvila drobenku. Tou jsem nešetřila. No a protože jsem měla švestek poměrně hodně, naplnila jsem i koláčovou formu.

Formy jsem si přendala na plech a dala péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C.

Hotový a teplý crumble jsem dozdobila zakysanou smetanou a směle jsme se do něj pustili a moc si na něm pochutnali.

Za sebe doporučuji použít malé zapékací misky, kterých na množství z tohoto receptu bude potřeba 6.

Dobrou chuť :)




Komentáře

Populární příspěvky