Makový koláč se švestkami a drobenkou


Musím se přiznat, že s mákem mám trochu problém. Na pečivu ho moc nemusím, ale mletý v buchtách nebo na koláči, tak to je jiná. A i v případě tohoto koláče jsem si byla jistá, že s mákem to bude v pohodě. Ne, nebylo. Nevím proč, ale na poprvé mě vůbec nenadchnul a snědla jsem pouze je jeden kousek. Ale dala jsem mu druhou šanci, znovu ho upekla a strašně mi zachutnal. Přiznám se, že i na podruhé byl mnohem lepší.


Vypadá trochu pracně, ale věřte mi, že to zvládnete levou zadní. těsto je jen ze 3 surovin, pudink uvařit zvládne každý a žmolenka... Tak tu užmouláte s přehledem.


Myslím si, že kombinace máku a švestek je už taková klasika, ale zajímalo by mě, s čím jiným kombinujete švestky vy?

Korpus:
225 g hladké mouky
75 g cukru moučka
150 g másla

Na náplň:
750 ml mléka
2x vanilkové puding
100 g cukru krupice
250 g mletého máku
3 lžíce rybízového džemu 
3 lžíce rumu
½ lžičky skořice

300 - 500 g švestek

Na drobenku: 
140 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
70 g másla
¼ lžičky skořice

Nejprve jsem si uvařila puding. Do hrnce jsem si nalila větší část mléka a ve zbylém mléku jsem rozmíchala oba vanilkové pudingy a krupicový cukr. Do hotového pudingu jsem vmíchala mletý mák džem, rum a skořici. Vše jsem důkladně promíchala a dala stranou vychladnout. Puding musíte během chladnutí stále míchat nebo ho zakrýt potravinovou folii, aby se neutvořil škraloup.

Dále jsem si připravila hladké těsto z mouky, rozpuštěného másla a moučkového cukru. Pokud by vám těsto nedrželo pohromadě, přidejte lžíci studené vody.

V té samé míse jsem si ještě připravila drobenku z hladké mouky, krupicového cukru, skořice a másla. Hotovou drobenku jsem uložila do lednice.

Vše je připraveno a můžeme vytvořit koláč. Těsto jsem natlačila na dno a stěny dortové formy o průměru 25 cm s odnímatelným okrajem. Na těsto jsem nalila vychladlou náplň a obložila ji půlkami švestek, které jsem zasypala drobenkou.

Koláč jsem dala péct do trouby na 180°C a pekla jsem hodinu a deset minut. Po hodině koláč hlídejte a pečte, dokud drobenka nezezlátne.

Hotový koláč jsem nechala vychladnout do druhého dne a opatrně z něj sundala formu.

Dobrou chuť



Komentáře

Populární příspěvky