Makový koláč se švestkami a drobenkou
Vypadá trochu pracně, ale věřte mi, že to zvládnete levou zadní. těsto je jen ze 3 surovin, pudink uvařit zvládne každý a žmolenka... Tak tu užmouláte s přehledem.
Korpus:
225 g hladké mouky
75 g cukru moučka
150 g másla
Na náplň:
750 ml mléka
2x vanilkové puding
100 g cukru krupice
250 g mletého máku
3 lžíce rybízového džemu
3 lžíce rumu
½ lžičky skořice
300 - 500 g švestek
Na drobenku:
140 g hladké mouky
70 g krupicového cukru
70 g másla
¼ lžičky skořice
Nejprve jsem si uvařila puding. Do hrnce jsem si nalila větší část mléka a ve zbylém mléku jsem rozmíchala oba vanilkové pudingy a krupicový cukr. Do hotového pudingu jsem vmíchala mletý mák džem, rum a skořici. Vše jsem důkladně promíchala a dala stranou vychladnout. Puding musíte během chladnutí stále míchat nebo ho zakrýt potravinovou folii, aby se neutvořil škraloup.
Dále jsem si připravila hladké těsto z mouky, rozpuštěného másla a moučkového cukru. Pokud by vám těsto nedrželo pohromadě, přidejte lžíci studené vody.
V té samé míse jsem si ještě připravila drobenku z hladké mouky, krupicového cukru, skořice a másla. Hotovou drobenku jsem uložila do lednice.
Vše je připraveno a můžeme vytvořit koláč. Těsto jsem natlačila na dno a stěny dortové formy o průměru 25 cm s odnímatelným okrajem. Na těsto jsem nalila vychladlou náplň a obložila ji půlkami švestek, které jsem zasypala drobenkou.
Koláč jsem dala péct do trouby na 180°C a pekla jsem hodinu a deset minut. Po hodině koláč hlídejte a pečte, dokud drobenka nezezlátne.
Hotový koláč jsem nechala vychladnout do druhého dne a opatrně z něj sundala formu.
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat