Velikonoční máslové sušenky




Natočila jsem pro vás další videorecept z Velikonočního speciálu, a na úplný konec jsem si nechala tyto jednoduché a výborné sušenky.



Dětskou verzi natočenou nemám, ale pokud byste chtěli pro děti upéct tyto sušenky a nechcete si vyčítat nějaký ten cukr, nebo jsou-li vaše dítka po cukru jako tryskomyši, můžete cukr nahradit nějakým sirupem. Javorový, datlový nebo kokosový,... Záleží už jen na vás. Určitě mám v plánu takový recept natočit, ale věřím, že zatím to zvládnete sami :).

Sušenky jsou opravdu jednoduché a můžou vám u toho asistovat ostatní členové rodiny, např.  ̶t̶a̶t̶í̶n̶k̶o̶v̶é̶  děti.

Sušenky jsou takové veselejší, jarní a velikonoční, pokud jsou ozdobené. Samozřejmě je můžete nechat tak, jak je po upečení vytáhnete z trouby (my to tak nejradši), ale pro ostatní je tu možnost, že na sušenky dají marcipán nebo potahovou hmotu - ale pozor na tryskomyší děti, potahovky jsou přeslazené.

Další věc, která dělá z těchto sušenek nadsušenky je, že jsou rychle hotové - mám namysli pečení.
S pomocí  ̶t̶a̶t̶í̶n̶k̶ů̶  dětí je zvládnete za dopoledne.



Takže se vrhneme na recept:)

Suroviny

  • 150 g změklého másla
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky (hladká na posypání válu)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • marcipán/potahová hmota 
  • potravinářské barvy
  • moučkový cukr na posypání

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a poté do ní přidejte vejce.

V jiné míse spolu smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Do máslové pěny postupně přidávejte mouku s kypřícím práškem a zpracujte na vláčné těsto. Zabalené ve fólii ho nechte alespoň hodinu odpočívat v ledničce. 

Těsto rozválejte na moukou posypané pracovní ploše na výšku asi půl centimetru. Vykrajujte různé tvary připomínající jaro nebo Velikonoce a přeneste je na plech s pečícím papírem. Plech vložte ještě na dalších 20 minut do ledničky. Sušenky pečte asi 12 minut v troubě předehřáté na 170 stupňů. Pak je nechte vychladnout na kovové mřížce.

Zdobení: Marcipán/potahovku obarvěte a rozválejte do tenka na ploše posypané moučkovým cukrem a formičkami z něj vykrajujte stejné tvary, jako u sušenek. Upečené sušenky lehce navlhčete štětečkem namočeným ve vodě a jemně na ně přitiskněte vykrojený marcipán.


Tento recept je z Velikonočního speciálu poslední. Doufám, že vás alespoň nějaký z těch čtyř, které jsem vám nabídla zaujal a inspiroval k tomu, že si podle něj upečete.

Všem vám přeji krásné a barevné Velikonoce :)









Komentáře

Populární příspěvky