Pastéis de nata - portugalské koláčky


Portugalské koláčky jsem už pekla, ale nikdy jsem vám sem nedala recept. To úplně nechápu, protože tohle je naprosto luxusní věc a ráda se s vámi o ní podělím :).

Jedná se o tradiční portugalskou pochoutku.



  • 500 g listového těsta
  • 22 g hladké mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 1 vejce
  • kůra ze ¼ citronu vcelku (pouze žlutá část) 
  • mletá skořice 
Troubu si předehřejeme na 250 °C.

Listové těsto rozválíme na obdélník o rozměrech cca 40 x 25 cm (3-4 mm silný). Obdélník si otočíme delší stranou k sobě a stočíme ho do roličky dlouhé cca 40 cm (průměr 4-5 cm). Roličku zabalíme do potravinářské fólie a dáme ji odpočinout do lednice.

Mezitím si připravíme žloutkovou náplň. Do mísy si prosejeme mouku s cukrem krupice. V jiné misce krátce prošleháme žloutky s vejcem. Mléko vlijeme do středně velkého hrnce, přidáme citrónovou kůru a vše přivedeme k varu. Jakmile mléko začne vřít, odstraníme citrónovou kůru a zhruba polovinu mléka přilijeme k mouce s cukrem. Mícháme až do úplného rozpuštění cukru. Jakmile se nám cukr rozpustí, přilijeme zbývající mléko a opět promícháme. Pár lžic směsi odebereme, přidáme je k rozšlehaným vajíčkům a promícháme. Poté vaječnou směs za stálého míchání přiléváme ke směsi mléka, mouky a cukru. Mícháme až do úplného spojení obou směsí. Náplň již dále nevaříme a necháme ji vychladnout. Případnou pěnu sebereme.

Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky, konce roličky odřízneme a dále je nepoužíváme. Zbylé těsto nakrájíme na 18 stejně velkých částí (vysoké 1,5-2 cm).

Nakrájená kolečka těsta rozložíme do formy na muffiny (můžeme velmi slabě vymazat máslem) a palcem vytvoříme ve středu prohlubeň. Vzniklou mističku roztahováním vytvarujeme do tvaru muffinu. Plech s vytvarovanými mističkami z listového těsta dáme odpočinout na 30 minut do lednice. Do ztuhlých mističek nalijeme žloutkovou náplň cca 0,5-1 cm pod hranu těsta.

Vše dáme péct na 8-12 minut do předehřáté trouby. V průběhu pečení by se nám měly na povrchu vytvořit tmavé flíčky. Pokud tomu tak není, můžeme dát žloutkové košíčky krátce pod gril.

Upečené košíčky vyndáme z formiček a necháme je vychladnout na mřížce. Podáváme posypané mletou skořicí.




Pokud koupíte rozválené listové těsto, je vhodné do formy na mini muffiny. Tam stačí jeden dílek. Pokud byste toto těsto použili na klasickou formu na muffiny, tak krájejte tlustší dílky nebo vložte 2 ks. 
Pokud koupíte klasické těsto, které si rozválíte, bude z něj rolička silnější. Zde mi do klasické muffinové formy stačil jeden dílek.



Dobrou chuť :)

Komentáře

Populární příspěvky