Valentýnské vanilkové cupcaky

Další videorecept výjde zítra, což už je za chvíli, a tentokrát tak trochu s valentýnskou tématikou. Přiznám se, že jsem to tak nějak dělala na poslední chvíli, a teď vím, že milion věcí bych udělala jinak a beru si z toho ponaučení.
To nad čím se teď bavím, je mé přesvědčení, že máslový krém je fajn. Nechci tvrdit, že není. Cupcaky jsem slupla a chutnaly mi. Jenže mám rozežranou, promiňte mi ten výraz, HUBU krémy z Mascarpone, šlehačky a Philadelphie. Jo, prostě to tak je. Úplně se mi zasteklo po Creame Cheese Frosting. Teď to vypadá, jako bych ty valentýnsky cupcaky úplně pohřbívala, co? Ale kdepak.



Cupcaky jsou výborný. Korpus je nadýcháný, se srdíčkem to maličko nevyšlo, ale to nemá vliv na chuť. Krém je sice máslový, ale vanilka z lusku v něm je nepřekonatelná. Příště bych teda ubrala na cukru. Ten je tam totiž taky nepřekonatelnej. Co je škoda, že se cukr při šlehání s máslem zcela nerozpustil, ale ono to těm klasickým moučkovým moc nejde.



Kdo jste koukal na video, tak jste si mohl všimnout, že mi tam pořád slídilo jedno mrňavý, blonďatý a kudrnatý dítě. Dneska se mu zadařilo. Nejen, že udělal díru do korpusu na srdíčka, ale co cupcake, to prstíček v krému. No jo, chvilka nepozornosti a je to hned.

Naštěstí jsem jich pár zachránila a mohla "nazdobit". To se přiznám, že se mi moc nepovedlo 😃.

Kdo by chtěl péct, najde tu recept a kdo nemá rád máslové krémy, tak doporučuji Cream Cheese Frosting.

Růžový korpus
(zde uvedu poloviční dávku, protože ta je na 12 cupcaků dostačující. Ve videu je gramáž na 2 korpusy)

100 g másla pokojové teploty
100 g cukru krupice 
2 vejce
100 g  hladké mouky 
½ lžičky vanilkový extrakt
1½ prášku do pečiva
mléko podle potřeby
potravinářské barvivo (červené nebo růžové)

Troubu předehřejte na 180°C.

Do mísy od robota vložte máslo s cukrem a utřete v nadýchaný krém. Během šlehání stěrkou setřete máslo po stranách mísy, ať se vše šlehá rovnoměrně. Jakmile bude máslo s cukrem utřené, po jednom vkládáme vejce a šleháme na střední rychlost. Poté do mísy prosejeme mouku smíchanou se soli a práškem do pečiva. Vše zamícháme, ale nešleháme. Nakonec přidáme mléko, ve kterém rozpustíme barvivo a vanilkový extrakt. Obarvené těsto nandáme do dortových forem vyložených pečícím papírem a po stranách vytřených máslem. Pečeme asi 20 minut.

Vanilkové cupcaky
(12 cupcaků)

113 g změklého másla
130 g cukru krystal
3 vejce
1 lžička extraktu, nebo polovina vanilkového lusku
60 ml mléka
100 g hladké mouky
95 g polohrubé mouky
špetka soli
1,5 lžičky prášku do pečiva
(citronová kůra)

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Máslo vyšleháme samostatně. Pokud se přilepuje na stěny, opět stíráme gumovou stěrkou. Přidáme cukr a šleháme do pěny, opět stíráme kraje, ať je to hezky rovnoměrné. Přidáme vejce - jedno po druhém. Hladkou a polohrubou mouku smícháme. Přidáme sůl a prášek do pečiva. Odměříme mléko. Do těsta přisypeme polovinou moučné směsi, mléko a druhou polovinu sypkých surovin.

Z růžového korpusu pomocí vykrajovátka vykrájíme srdíčka, která vkládáme do připraveného těsta na cupcaky. Srdíčka nedělejte příliš velká a do těsta je vložte až na dno vanilkového těsta.

Pečeme 17-20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Krém

230 g cukru moučka (určitě bych ubrala)
115 gramů másla
Vanilkový lusk - stačí půlka (nebo lžička extraktu)
2-3 lžíce mléka

Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Šleháme na vysoké otáčky. Přidáme vydlabaný lusk, který jsem si přimíchala do mléka. Pustíme mixér na plné otáčky a šleháme.

Krémem zdobíme cupcaky.

Dobrou chuť, Naďa

Komentáře

Populární příspěvky