Vánoční edice: Perníkové cupcakes se skořicovým krémem a Lotus sušenkami



Tyhle cupcakes byla jasná volba na Vánoce. Jak je někde perníkové koření, tak to snad ani jinak nejde. Z dávky, která je uvedená v receptu jsem udělala 12 cupcakes, ale POZOR - neměla jsem klasické košíčky na cupcakes, ale ty větší. Na fotce jsou v porovnání se silikonovou kytičkou a klasickým košíčkem.







Myslím si, že kdybych je dělala klasicky, tak jich z té dávky dostanu 24. Na receptu jsem neshledala nic složitého. Lotusky jsem si do receptu přidala já. Přidávala jsem je do krému (cca 50g) a pak je ještě zapíchla kousek navrch. Potom mě ještě napadlo je rozdrtit, ale nechat větší kousky a krém tím posypat, ale na to už bylo pozdě. Tady je to čistě na vás, jak si cupcakes nazdobíte :).







To by bylo asi tak vše ke cupcakům. Jediný, co udělám příště jinak bude to, že cupcaky si spíš upeču na Silvestra. Cukroví, vánočka, štola... Je toho teď nějak moc a  nestíháme to jíst :).

Tak a jdeme na recept...

Suroviny:
270 g másla
240 g třtinového cukru
Velká špetka soli
5 vajec pokojové teploty
370 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
Semínka z 1 vanilkového lusku
200 ml plnotučného mléka
1 polévková lžíce perníkového koření

Na krém:
200 g másla
200 g mascarpone
1 – 2 lžičky mleté skořice
Lžička přírodní vanilkové esence (NE AROMA)
Cukr moučkový

Čokoláda na ozdobení
Sušenky Lotus


Postup:
Mouku prosejte a smíchejte se solí, kořením a práškem do pečiva. Formu na muffiny vyložte košíčky. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Máslo šlehejte asi 5 – 7 minut. Přidejte cukr a šlehejte dalších 5 – 7 minut, dokud hmota nebude světlá a krásně krémová. Mezitím přidejte semínka z 1 vanilkového lusku.

Mléko smíchejte s vejci a rozkvedlejte. Za stálého šlehání do mísy střídavě přilévejte mléčnou směs a přisypávejte mouku. Hotovou směs vlijte do cukrářského sáčku a plňte košíčky do tří čtvrtin.

Pečte ve střední části trouby na 180 stupňů asi 10 minut. Zda jsou dortíky hotové poznáte vpíchnutím špejle do středu těsta. Pokud je po vytažení čistá, dortíky jsou upečené.


Na krém šlehejte samotné máslo asi 10 minut, dokud nedosáhnete nadýchané, světlé konzistence. Poté po lžících přidávejte mascarpone a vždy počkejte, než se směs spojí. Mezitím přilijte vanilkovou esenci a skořici. Nakonec do směsi přisypte asi 100 g cukru moučka (sladkost určete podle sebe).


Krém přendejte do cukrářského sáčku se zdobičkou. Ozdobte cupcakes a posypte je zdobením. Fantazii se meze nekladou. Rozdrobené sušenky či strouhaná čokoláda... :)








Komentáře

Populární příspěvky