Dort s lesním ovocem a smetanovým krémem

Jako další recept mám pro Vás připravený nepečený dort s lesním ovocem
Nechci Vás nijak odrazovat od jeho přípravy, ale za sebe říkám, že jeho příprava je maličko složitější. Možná to tak přijde jen mně, protože s rostoucím pupíkem mi přijde všechno složitější...
No, posuďte sami

Na dort budete potřebovat↓↓↓

Sušenkový korpus
200 g máslových sušenek
100 g rozpuštěného másla
2 lžíce kakaa

Ovocná náplň
3 g plátkové želatiny
300 g sladkého sirupu lesní ovoce (lesní ovoce svařené s cukrem krupicí a propasírované
na jemnou šťávu – na 250 g lesního ovoce přibližně 80 g cukru, jak má kdo rád sladké)

Smetanová náplň
6 g plátkové želatiny
80 g lemon curd
30 g cukru moučka
75 g jemného tvarohu
200 ml do tuha vyšlehané šlehačky

Sušenky rozdrtím najemno, přidám kakao a promíchám. 
Přilévám rozpuštěné máslo a zpracovávám rukama, dokud drť po stisknutí nezačne mít tendenci držet při sobě. 
Pak směs nasypu na dno dortové formy a pořádně ho namačkám, abych získala rovný pevný podklad. 
Dám do lednice zatuhnout.
----------------------------------------------------------------------
Namočím 3 g želatiny do studené vody, aby želatina byla celá ponořená a mohla bobtnat. 
Šťávu z ovoce ohřeji, přidám nabobtnalou, mírně vyždímanou želatinu a vymíchám 
dohladka (to když mám šťávu předpřipravenou, jinak dám želatinu do právě svařené ovocné šťávy, přičemž směs musí trochu zchladnout, aby nebyla vroucí). Ovocnou směs vyliji na podklad a dám do lednice, aby dobře zatuhla (pro lepší vyndavání z formy je dobré boky formy vyložit pruhem 
tužší fólie, např. ze školních desek, nebo papírem na pečení – pak je dobré stěny nepatrně pomastit máslem, aby se papír dobře přichytil).
----------------------------------------------------------------------
Namočím 6 g želatiny do studené vody. Vymíchám společně tvaroh, lemon curd a cukr moučku. 
Plátky želatiny vyndám z vody, tentokrát bez ždímání, a opatrně je v kastrůlku na velmi mírném 
ohni, krátce a s mícháním rozpustím (přihřát lze i v mikrovlnce po dobu 3 vteřin). 
Rozpuštěnou želatinu přimíchám do tvarohové směsi a nakonec přidám vyšlehanou smetanu. 
Vše jemně vymíchám dohladka.

Krém rovnoměrně rozprostřu na zatuhlou ovocnou vrstvu a dám alespoň na 3 hodiny do lednice.


Přiznám se bez mučení, že na mém dortu si můžete všimnout, že ovocná vrstva mi ne a ne ztuhnout a tudíž se mi smetanová vrstva zbarvila, ale ničemu to nevadiloPříště budu víc trpělivá a určitě se mi zadaří...


Komentáře

Populární příspěvky