Bretaňský koláč far
Je jím Bretaňský koláč far, který jsem pekla včera. Kdo ochutnal Clafoutis, tomu bude hned jasné, že očekávat klasickou buchtu nemůže
Těsta se nebojte. Jeho konzistence je tekutá. Opravdu tekutá a opravdu nesmíte přidávat mouku, jinak to nebude k jídlu.
Co na tomto koláči můžete pozorovat, jsou 3 vrstvy, které ho tvoří. Spodní vrstva je pevný puding, prostřední je našlehaný puding a vrchní je křupavá hnědá vrstva
Bohužel na mých fotkách toho asi moc nevykoumete, protože koláč pro nás jsem dělala jen z malé dávky, což bych do konce týdne ráda napravila. Na konci článku můžete vidět fotku z Divadelního klubu Klicperova divadla, kde tento koláč mají a když zazoomujete, tak ty 3 vrstvy uvidíte
Jdeme na recept. Co určitě dopororučím, je si ho dobře přečíst a všechny suroviny si předem připravit. Hodně nebo spíš dlouho se v tomto receptu šlehá, takže robot nebo ruční šlehač mějte po ruce. A nebo chlapa
Bretaňský koláč far |
Suroviny
6 vajec
250 g jemného krupicového cukru (například Korunní cukr na pečení)
1 balíček vanilinového cukru
250 g polohrubé mouky
130 g slaného másla (třeba Président) či běžné máslo + lžičku soli
1 litr plnotučného mléka
2 lžíce tmavého rumu
120 g vypeckovaných sušených švestek
Troubu zapněte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C.
Do velké, nejlépe kovové mísy rozklepněte všech šest vajec. Přisypávejte krupicový a vanilinový cukr a přitom stále prošlehávejte metlou. Nakonec šlehejte ručně nebo elektrickým šlehačem pět až deset minut, až směs zesvětlá a zpění se.
Uvařte mléko. V širokém kastrolu svařte mléko, po částech do něj vmíchávejte kousky másla. Asi 5 g másla si ponechte na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny, kastrol sejměte z ohně a přilijte rum.
Bretaňský koláč far |
Spojte mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu přilévejte tenkým pramínkem k vejcím s cukrem. Ještě alespoň tři minuty prošlehávejte.
Na řadě je mouka. Do mísy s tekutou směsí vajec, cukru, rumu, mléka a másla začněte po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracovávejte metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota.
Zpracovávejte těsto ještě dalších pět minut metlou. Můžete použít i vařečku, ale metla ho provzdušní přece jenom nejlépe. Postupně zapracujte veškerou mouku, i tu, která se stačila přichytit na okrajích mísy. Pak nechte těsto pět minut odpočívat (huráááá
Zapékací mísu, nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm štědře vymazejte máslem, nezapomeňte na rohy a ‚postranice‘. Důležité je opravdu vymáznout každý kout.
Švestky rovnoměrně rozložte po dně formy. Ujistěte se přitom, že jsou všechny skutečně vypeckované. Pokud jsou dobře balené, zůstanou sušené švestky vláčné. (Nemáte-li jistotu, namočte je asi hodinu před pečením do vlažné vody nebo čaje.)
Bretaňský koláč far |
Bretaňský koláč far |
Bretaňský koláč far |
Bretaňský koláč far |
Bretaňský koláč far |
Bretaňský koláč far |
Bretaňský koláč far |
![]() |
Bretaňský koláč far v Divadelním klubu Klicperova divadla. |
Dobrou chuť
Komentáře
Okomentovat