Třený beránek

Beránek k Velikonocům neodmyslitelně patří. I na našem stole se už nějaký ten rok objevuje po boku mazance. Jediný problém byl, že každý rok jsem pekla jiného beránka z jiného těsta a nemohla najít favorita. Jsou věci, kdy se ráda držím tradice a tak snad už jsem našla favorita mezi beránky


Videorecept:





















Tak jdeme na recept↓↓↓

4 vejce
250 g cukr krupice
1 sáček vanilkového cukru
200 ml slunečnicového oleje
300 g polohrubé mouky
100 ml vody
1 prášek do pečiva
kůra z ½ citronu
špetka soli
sádlo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
+ kandované ovoce

Troubu předehřejte na 180°C.

Formu důkladně vymažte sádlem (díky sádlu půjde beránek krásně vyklopit) a vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Doporučuji vymazat hned na začátku. Pokud budete vymazávat před nalitím těsta, spěchejte, aby Vám sníh nespadl a beránek byl nadýchaný.

Žloutky utřete společně s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou. až se směs zcela spojí. Přidejte mouku smíchanou s prdopeč a citronovou kůrou. Kdo má rád, přidá kandované ovoce. Opět promíchejte a přilijte 100 ml vody, aby bylo těsto řidší.

V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Díky soli bude co nejpevnější. Poté sníh opatrně po částech zapracujte do těsta (!!!Nemíchejte!!! Spíše převalujte).

Těsto nalijte po okraj formy a pokud má i druhou část, přiklopte ji. Postavte na pelech a pečtě asi 45 minut.

V mé troubě jsem beránka pekla 1 hodinu a 10 minut. Takže zase platí, že zkusíme na špejli. Každý zná svou troubu nejlíp.

Po upečení odklopte vrchní část formy a nechte beránka trochu zchladnout. Poté ho vyklopte, pocukrujte a dozdobte.

V případě zájmu Vám beránka ráda upeču.




Komentáře

Populární příspěvky