Mazanec s mandlemi a rozinkami
Původně jsem recept na mazanec nechtěla na blog psát, ale když už padl dotaz, zda recept napíšu, tak co bych pro Vás neudělala, že jo☺I když se na to dotazuje jen jeden člověk, ale třeba je mezi Vámi ještě někdo, kdo se rozhodne mazanec upéct a třeba právě zkusí tento.
Letos mi mazanec praskl, takže použiji foto z loňského roku. Jistě to všichni pochopíte☺
A protože z dávky, kterou zde uvedu vytvoříte 2 bochánky, můžete klidně udělat obě varianty mazance☺
![]() |
Klasický mazanec |
![]() |
Pletený mazanec (Pletenec) |
Kvásek:
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce lehce zahřátého mléka
1 kostka droždí
Těsto:
3 žloutky
1 lžička citronové kůry
100 g másla* (50 g másla, 50 g sádla)
150 g cukru krupice
500 g polohrubé mouky
200 ml mléka
150 g nasekaných mandlí
1 vejce na potření
50 g mandlových plátků
rozinky
cukr moučka na posypání
* vždy, když se jedná o mazanec nebo vánočku, tak dávám půl másla a půl sádla, v tomto receptu tedy 50 g másla a 50 g sádla
Kvásek: Z cukru, mouky, lehce zahřátého mléka a droždí připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.
V míse smíchejte 3 žloutky, citronovou kůru, změklé másla a sádlo*, cukr, mouku a mléko. Přidejte kvásek a nasekané mandle a rozinky. Vymíchejte hladké těsto a nechte ho na teplém místě 1,5 hodiny kynout.
*já osobně máslo a sádlo rozpustím a nechám vychladnou. Mezitím si utřu žloutky s cukrem a citronovou kůrou. Poté přidávám mouku, mléko a vychladlé máslo a sádlo. Následně kvásek, nasekané mandle a rozinky.
Z těsta vytvořte 2 bochánky a položte je na plech vyložený pečícím papírem.
Bochánky se navrchu nařezávají do tvaru kříže. Poté je potřete rozšlehaným vejce a posypte mandlovými plátky.
Vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte 30 minut. Průběžně zkoušejte těsto dřevěnou špejlí.
Komentáře
Okomentovat