Mazanec s mandlemi a rozinkami

Původně jsem recept na mazanec nechtěla na blog psát, ale když už padl dotaz, zda recept napíšu, tak co bych pro Vás neudělala, že joI když se na to dotazuje jen jeden člověk, ale třeba je mezi Vámi ještě někdo, kdo se rozhodne mazanec upéct a třeba právě zkusí tento.

Letos mi mazanec praskl, takže použiji foto z loňského roku. Jistě to všichni pochopíte
A protože z dávky, kterou zde uvedu vytvoříte 2 bochánky, můžete klidně udělat obě varianty mazance

Klasický mazanec
Pletený mazanec (Pletenec)


























Kvásek:
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce lehce zahřátého mléka
1 kostka droždí

Těsto:
3 žloutky
1 lžička citronové kůry
100 g másla* (50 g másla, 50 g sádla)
150 g cukru krupice
500 g polohrubé mouky
200 ml mléka
150 g nasekaných mandlí
1 vejce na potření
50 g mandlových plátků
rozinky
cukr moučka na posypání


* vždy, když se jedná o mazanec nebo vánočku, tak dávám půl másla a půl sádla, v tomto receptu tedy 50 g másla a 50 g sádla

Kvásek: Z cukru, mouky, lehce zahřátého mléka a droždí připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.

V míse smíchejte 3 žloutky, citronovou kůru, změklé másla a sádlo*, cukr, mouku a mléko. Přidejte kvásek a nasekané mandle a rozinky. Vymíchejte hladké těsto a nechte ho na teplém místě 1,5 hodiny kynout.

*já osobně máslo a sádlo rozpustím a nechám vychladnou. Mezitím si utřu žloutky s cukrem a citronovou kůrou. Poté přidávám mouku, mléko a vychladlé máslo a sádlo. Následně kvásek, nasekané mandle a rozinky.

Z těsta vytvořte 2 bochánky a položte je na plech vyložený pečícím papírem. 
Bochánky se navrchu nařezávají do tvaru kříže. Poté je potřete rozšlehaným vejce a posypte mandlovými plátky.

Vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte 30 minut. Průběžně zkoušejte těsto dřevěnou špejlí.


Komentáře

Populární příspěvky