Jahodový třímlékový koláč - Tres leches


Třímlékový koláč pochází ze Španělska. Název je odvozen od tří druhů mléka, kterými se prolévá piškotový korpus. Koláč je krásně vláčný a dá se péct ve spoustě variant. Dnes tu pro vás mám připravenou jahodou variantu.

Po upečení můžete nechat koláč ve formě, ve které jste ho pekli, pomazat šlehačkou, dozdobit a servírovat přímo z něj. Tím vám odpadne odřezávání krajů, které můžete vidět ve videu.



Tímto bych chtěla poděkovat Kuchyně Sykora v Hradci Králové za možnost natočit video přímo u nich ve studiu v jedné z mnoha krásných a skvěle vybavených kuchyní. Budu se těšit na další spolupráci a na to, že vám v nějakém z příštích videí představím nejen recept, ale i kuchyň trochu blíže.


Korpus:
120 g hladké mouky
120 ml mléka
100 g jahodové marmelády
50 g rozpuštěného másla
50 g krupicového cukru
5 bílků
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžičku prášku do pečiva 
1/4 lžičky soli
šťáva z půlky citronu
červené potravinářské barvivo

Jahodové mléko:
50 ml mléka
50 ml smetany ke šlehání
40 ml neslazeného kondenzovaného mléka
1 lžička vanilkového extraktu
podle chuti jahodová marmeláda

Šlehačka:
250 ml smetany
4 lžíce jahodové marmelády

Do mísy od robota nalijte bílky, šťávu z půlky citronu a vše vyšlehejte do pěny. Postupně přisypávejte cukr a přidejte marmeládu. Marmeláda by měla být hladká a bez pecek. Do sněhu kápněte trochu červeného barviva a přidejte lžičku vanilkového extraktu. Sníh vyšlehejte dotuha.

V jiné míse smíchejte mléko, máslo a lžičku vanilkového extraktu.
K hladké mouce přisypte prášek do pečiva a sůl. Suchou směs prosejte do mléčně směsi a důkladně promíchejte. Opět přidejte trochu červeného barviva a promíchejte.

Do mléčné směsi s moukou přidejte trochu sněhu a opatrně ho vmíchejte. Tuto směs poté vlijte ke zbylému sněhu a opatrně převalováním vše spojte.

Těsto vlijte do vymazaného, vysypaného a pečicím papírem vyloženého plechu. Čím bude plech menší, tím bude korpus vyšší. Použila jsem plech o velikosti 25x21 cm. Plech vložte do trouby předehřáté na 160°C a korpus pečte 35 minut nebo do doby, dokud nebude špejle suchá.

Po upečení nechte korpus krátce vychladnout a následně ho propíchejte špejlí. Korpus přendejte na mřížku, stáhněte z něj pečící papír a nechte ho zcela vychladnout.

Formu opět vyložte použitým papírem a vraťte do ní vychladlý korpus.

Dále připravíme jahodové mléko. Do mísy nalijte mléko, podle chuti přidejte jahodovou marmeládu, lžičku vanilkového extraktu a vše promíchejte. Přilijte smetanu ke šlehání, neslazené kondenzované mléko, vše promíchejte a mléčnou směs nalijte na připravený korpus. Plech můžete zakrýt potravinovou folií a uložte ho na 1 hodinu do lednice.

Dále si připravte šlehačku. Do mísy vlijte smetanu a začněte šlehat. V průběhu šlehání přidejte marmeládu a šlehačku vyšlehejte dotuha.

Na korpus na neste šlehačku a rozetřete ji. Kraje koláče jsem ještě odřízla, aby byl zarovnaný. Dozdobit koláč můžete jahodami.











Komentáře

Populární příspěvky