Šalamounské řezy / rumová buchta


Šalamounské řezy, Šalamounovy řezy nebo rumová buchta. Věřím, že tento recept známe všichni, někteří jen pod jiným názvem. Těsto je krásně nadýchané a díky polevě i vláčné. Myslím si, že stojí za to si tento recept připomenout.


Řezy doporučuji servírovat druhý den nebo minimálně o několik hodin později. Rum z řezů vyčpí. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsme řezy ochutnali ihned po vychladnutí a málem jsem šla pod stůl.


Pokud by se vám zdálo v receptu příliš mnoho cukru, tak na něm jednoduše uberte. Nahradit ho můžete třtinovým cukrem a klasickou mouku např. špaldovou. Do těsta se hodí i ořechy a stejně tak jimi můžete nahradit kokos.


Suroviny:
440 g krupicového cukru
300 g polohrubé mouky
250 g másla
250 ml vody
140 ml rumu
20 g holandského kakaa
4 vejce
1 balíček prášku do pečiva
Kokos

Do rendlíku nasypte cukr a zalijte ho vodou. Dále přidejte máslo a kakao. Za stálého míchání vše zahřívejte do rozpuštění, ale dejte pozor, aby směs neprošla varem.

Rendlík odstavte a ze směsi odeberte 100 ml do jiné misky a nalijte k ní rum. Tato směs je na polevu a můžete jí dát zatím stranou.

Směs z rendlíku přelijte do větší mísy. Připravte si mouku, k ní přisypte prášek do pečiva a suchou směs promíchejte.

K mokré směsi přidejte vejce - vždy jedno po druhém. Směs by neměla být úplně horká, aby se vajíčko nesrazilo. Dále do směsi zamíchejte mouku s práškem do pečiva. Dejte pozor, aby ve směsi nebyly hrudky z mouky.

Hotovou směs vlijte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Plech mám o velikosti 39x27 cm. Následně ho vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 25 minut. Upečení vyzkoušejte na špejli.

Po upečení řezy ihned polijte odebranou směsí s rumem. Poleva se vpije do moučníku. Nakonec moučník zasypte kokosem.








Komentáře

Populární příspěvky